Edmund Stoiber, a német konzervatív pártok kancellárjelöltje pénteken, Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit kifejtve, elutasította Tony Blair brit miniszterelnök javaslatát, hogy nevezzenek ki elnököt az Európai Unió élére.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője egy müncheni gazdasági rendezvényén mondott beszédében kiállt amellett, hogy az EU-t akár tíz országgal is kibővítsék 2004-ben, de hozzátette, hogy a sikerhez a tömb politikájának és intézményeinek “gyökeres megújítására” van szükség. Óva intett attól, hogy a csatlakozási tárgyalásokat máris lezártnak tekintsék.

Stoiber elvetette azt a Blair-javaslatot, hogy a tagországok vezetői közül válasszanak elnököt az EU élére öt évre szóló mandátummal. Az ötlet – amelyet támogatott José María Aznar, az unió soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország miniszterelnöke, s amely szerepel a június 21-22-i sevillai csúcstalálkozó vitatémái között is – Stoiber szerint inkább gyengítené, mint erősítené Európa demokratikus legitimációját. Beszéde után arra a kérdésre, reálisnak tartja-e tíz tagjelölt csatlakozását 2004-ben, úgy válaszolt: “Valószínűleg nem mindenkinek sikerül 2004-ben.” De részletekbe nem bocsátkozott.

További részletek: Stop!