Bárándy Péter igazságügyi miniszter Gönczöl Katalint, az állampolgári jogok korábbi biztosát kérte fel egy új bűnmegelőzési törvény előkészítésével miniszteri biztosként. Bárándy szerint további új börtönökre is szükség volna.

Haladéktalanul el kell kezdeni egy bűnmegelőzési törvény megalkotásának előkészítését – jelentette ki a VI. Magyar Jogászgyűlés befejező napján, szombaton, Balatonfüreden Bárándy Péter.

Az igazságügy-miniszter bejelentette: a munka koordinálására Gönczöl Katalint kérte fel, aki miniszteri biztosként látja el a feladatot. Bárándy Péter utalt arra is, hogy az új büntetőjogi kódex a mostani parlamenti ciklus alatt megalkotható.

Rámutatott: törvényben kell mielőbb szabályozni a büntetés-végrehajtást is, hiszen még mindig csak egy törvényerejű rendelet van hatályban. Hozzátette, hogy további új börtönökre is szükség lenne, a már épülő veszprémin kívül.

“Gondolkodni kell azon is, hogy esetleg bevonjuk a magántőkét a börtönök felépítésébe” – mondta a miniszter.

Bárándy Péter az alaptörvényről szólva egyebek között elmondta: nem szerencsés, hogy az alkotmányt még mindig 1949. évi törvényként kell felidézni. Kifejtette, hogy egy normaszövegnek elfogadható állapotban kell várnia azokat a “politikai szeleket”, amikor lehetővé válik az új alkotmány elfogadtatása az Országgyűlésben.
Az ítélőtáblák 2003-ban megkezdik működésüket

Az ítélőtáblák felállításáról Bárándy Péter közölte: a pénteki kormányülésen elfogadták azt a törvénytervezetet, mely szerint 2003. január elsejétől Budapesten, Szegeden és Pécsett állítják fel az ítélőtáblákat, amelyek július elsejével kezdenék meg működésüket.

Hozzáfűzte: 2005 végéig Győrben és Debrecenben állítanak még fel ítélőtáblát. A miniszter kijelentette: el kell érni, hogy a költségvetés ugyanúgy kezelje a bírósági szervezetet is, mint az Alkotmánybíróságot.