Jogerősen felmentette Pelikán László nyugalmazott rendőrtisztet a vámorgazdaság vétsége alól a Teve utcai aranyügyben a Fővárosi Bíróság szerdán.

A Fővárosi Bíróság másodfokú ítélete ezzel jogerőre emelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság másfél évvel ezelőtti döntését, amely bűncselekmény hiányában mentette fel a volt rendőrtisztet.

Az ügyészség azért emelt vádat, mert egy idős asszony 1996 és 1998 között több millió forint értékű, fémjel nélküli ékszert vitt a rendőrség Teve utcai épületébe, és ott bizonyíthatóan eladott belőle kilenc hivatásos rendőrnek, illetve rendőrségi dolgozónak, köztük Pelikánnak.

Pelikán László 1999 januárjától volt az APEH bűnügyi főigazgatója, ám az aranyügyben indult büntetőeljárás miatt egy hónap után lemondott beosztásáról.

A 2000-ben kihirdetett elsőfokú ítéletben nyolc hónap egy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ékszereket értékesítő elsőrendű vádlottat, kilenc vádlott-társát viszont, akik vásároltak az ékszerekből, bűncselekmény hiányában felmentették. Az ügyészség súlyosításért, illetve a felmentettek esetében bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett másodfokú jogerős ítéletében csak annyiban módosította az elsőfokú döntést, hogy az elsőrendű vádlottat, anyagi helyzetére tekintettel, mentesítette az elkobzás alá eső érték megfizetése alól. A szerdai ítélethirdetés során elhangzott: az ékszerekből vásárló személyek a Teve utcai épület szigorú beléptetési rendszere és egyáltalán a vásárlás körülményei kapcsán nem gondolhattak arra, hogy tettükkel bűncselekményt valósítanak meg. – Bár a fémjel hiánya a ékszereken gyanút kelthetett volna – jegyezte meg a bíró.