A kormánypártok nem támogatják Solt Pál újbóli megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségébe – értesült az [origo]. A 12 éve megválasztott elnök mandátuma két hét múlva lejár. A legesélyesebb elnökjelölt Lomnici Zoltán, aki jelenleg Solt Pál helyettese. Az ügyben szerdán mind a négy párt frakcióvezetőjével tárgyal Mádl Ferenc államfő.

A Legfelsőbb Bíróság elnökét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja meg. A döntéshez az összes képviselő kétharmadának igen szavazata szükséges, tehát a két nagy pártnak, az MSZP-nek és a Fidesznek egyezségre kell jutnia az ügyben. A koalíciós pártok még nem nyilatkoznak a jelöltekről, de az [origo]-nak egy kormánypárti képviselő elárulta, hogy nem támogatják Solt Pál újraválasztását.

Az újságokban megjelent értesülések szerint három bíró esélyes arra, hogy Solt Pál utóda legyen. Gatter László, a Fővárosi Bírság elnöke és Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetője mellett a legesélyesebb Lomnici Zoltán, akit nemrégiben éppen Solt Pál jelölése nyomán nevezett ki a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesévé Mádl Ferenc. Az [origo]-t tájékoztató politikus szerint valóban arra van a legnagyobb esély, hogy Lominici Zoltán személyéről tudnak megegyezni a parlamenti pártok.

Az ellenzék sem nyilatkozik egyelőre az ügyről, mert a tárgyalások is befolyásolhatják a végleges álláspontjukat. Ebből a táborból is csak annyit árult el egy képviselő, hogy a sajtóban megjelent nevek valóban esélyesek. Ennek pedig az az oka, hogy mindannyian szakmai jelöltek, politikai értelemben semlegesnek tekinthetők. Õ azonban Solt Pál újraválasztását sem tartja kizártnak. Ha a kormányoldal nem áll elő újabb névvel, hanem a már ismert jelöltek közül ajánl valakit, akkor feltehetőleg konszenzusra jutunk – nyilatkozta az ellenzéki politikus.

Solt Pál mandátuma június 25-én jár le. Az Országgyűlés egyelőre nem tűzte napirendjére az utód megválasztását, de az egyeztetések már megkezdődtek. Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán külön-külön tárgyal a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy olyan jelöltet állítson, akinek számíthat a megválasztására.