Legálisan tartható autóban radarzavaró, radarjelző eszköz egy május 15-i kormányrendelet nyomán. A mániákus gyorshajtók kultikus tárgyának tartása eddig a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre vonatkozó rendelet szerint szabálysértésnek minősült. A rendőrség egyelőre nem tudja, milyen módon léphet fel a trafipax-kijátszók ellen.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre – ilyen többek között a rugóskés, a dobócsillag, a bilincs és a gumibot is – vonatkozó szabályozás tiltotta a felsorolt tárgyak “nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön történő birtoklását”. A május 15-ig érvényes szabályozás szerint nem csak az számított szabálysértésnek, ha az autóban radarzavarót, de az is, ha egy lézeres kulcstartót, vagy nyolc centiméteres vágóélnél nagyobb pengéjű kést találtak.

A 124/2002 kormányrendelet enyhítve a szabályozáson legálissá tette a “különösen veszélyes eszközök gépjármű belső terében történő birtoklását”. Ezután ügyes parkolással minimális törvénysértéssel szállítható haza a boltban frissen megvásárolt japán késkészlet. És legálisan tartható a radarzavaró, radarjelző is.

Szembesültünk a problémával, át kell gondolnunk, mit tehet a rendőrség ebben a helyzetben – nyilatkozta az Indexnek Pausz Ferenc alezredes az ORFK közlekedési osztályáról. Mint mondta, a módosítás alapvetően megváltoztatta a szabálysértés elbírálását. Pausz arra nem tudott felelni, hogy május 15-e óta előfordult-e már, hogy közúti ellenőrzés során radarzavarót vagy radarjelzőt találtak a rendőrök, mert erről nem vezetnek nyilvántartást.

Pausz tapasztalatai szerint az utóbbi időben nem nagyon használnak radarzavaró, radarjelző eszközöket az autósok. Ennek oka lehet a radarzavarók magyarországi megjelenésével egy időben meghozott 1993-as kormányrendeletnek is, lehet azonban, hogy az eszközök megbízhatatlansága miatt szorult vissza használatuk – mondta el Pausz.

Egy-két eszközt előzetesen mi is kipróbáltunk, nem voltak túl hatékonyak – mondta az alezredes. A szabályozást enyhítő kormányrendelet megjelenése után Pausz szerint át kell tekinteni a helyzetet, hogy a jövőbeni jogszerű fellépésről döntsenek. A radarzavarót használókkal szembeni fellépés a rendőrség ügye – mondták el a Fővárosi Bíróságon. Nem tudhatjuk mi az eljárás ebben az esetben, hiszen a bíróság csak akkor foglalkozik ilyen ügyekkel, ha valaki megtámadja a rendőrség döntését – mondta el az Index megkeresésére Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője.