Van viszont előzetes vizsgálat, amely azt hivatott megállapítani, hogy alaposak-e a szoftveróriás .Net Passport szolgáltatása elleni vádak.

Mint az Európai Bizottság egyik képviselője elmondta, az unió egyelőre azt vizsgálja a bejelentések alapján, hogy a .Net Passport rendszer beleütközik-e az EU adatvédelmi szabályaiba. A képviselő szerint a tagállamok július 1-jén formális bejelentést tesznek az üggyel kapcsolatban. Az Európai Bizottság képviselője azután kommentálta az ügyet, hogy a szoftveróriás Microsoft tagadta egy esetleges bizottsági, illetőleg tagállam által folytatott vizsgálat létezését. “Sem az Európai Bizottság, sem a 15 EU-tagállam nem folytat vizsgálatot a .Net Passport ellen” – mondta Peter Fleischer, a Microsoft egyik vezető ügyvédje. A .Net Passport elleni vizsgálatról szóló hírek májusban láttak napvilágot. Egyesek szerint az internetezők adatainak összegyűjtése beleütközik az EU adatvédelmi törvényeibe.

Az Európai Bizottság képviselője szerint a szervezet ez idáig nem indított vizsgálatot az ügyben, de a közeljövőben várhatóan sor kerül egy ilyen lépésre. “Jelenleg nem folyik vizsgálat, de szóba került a téma, és július 1-jére valamilyen bejelentés várható az ügyben” – állítja a névtelenséget kérő hírforrás. A jövő hónap első napja azért fontos az ügyben, mert várhatóan ekkor fognak összeülni az Európai Unió adatvédelemmel foglalkozó tisztségviselői, akik döntenek egy esetleges vizsgálat indításáról. Fleischer elmondta, hogy a Microsoft, illetve az Európai Bizottság között folytak megbeszélések az ügyel kapcsolatban, az ügyvéd azt azonban nem közölte, hogy az EU-nak pontosan milyen aggályai vannak a .Net Passport szolgáltatással kapcsolatban.