Avagy, ha a szoftverek minden tekintetben terméknek számítanak, a kiadó társaságnak miért ne kellene felelősséget vállalnia annak megfelelő működéséért, mint minden más termék esetében?

Ralph Nader a ’60-as években elérte, hogy az autógyártók felelősséget vállaljanak az utasok biztonságáért, és biztonságosabb autókat gyártsanak. Negyven évvel később egyes csoportok azért harcolnak, hogy a szoftverfejlesztőknek felelősséget kelljen vállalniuk hibás termékeikért. A legnagyobb kérdés az lehet, hogy a szoftver terméknek, vagy szolgáltatásnak számít. A szoftvercégek ezidáig mindig meg tudták győzni a bíróságokat, hogy a számítógépes kódok megfoghatatlan természetük, illetve más szoftverekkel és hardverekkel fennálló különleges kapcsolatuk miatt semmilyen más termékhez nem hasonlíthatók. Claude Stern, a Fenwick & West jogi cég egyik ügyvédje úgy véli, a szoftvereket szolgáltatásnak kell tekinteni, mivel minden egyes elemük könnyen módosítható, és más szoftverrészekhez, illetve hardverekhez kapcsolódik. “Egy kenyérpirító, vagy egy autógumi meglehetősen komplett egységnek tekinthető. A szoftver azonban más. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a programok nem tökéletesek, és elfogadják mindezt” – mondta Stern.

Mások azonban úgy vélik, a szoftvercégek éppen ezzel burkolózva növelik nyereségüket a megbízhatóság, illetve a biztonság rovására. “Amíg a társaságok nem felelősek a szoftvereik által okozott károkért, nem érdekük a megoldások biztonságának növelése” – mondta Mark Rasch ügyvéd, aki korábban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (U.S. – DOJ) számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlegét vezette. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája januárban kiadott egy jelentést, amely arra hívja fel a törvényhozók figyelmét, hogy a szoftvercégeket felelőssé kellene tenni az általuk kiadott szoftverek biztonsági hibáiért, illetve az azok kihasználásával véghezvitt számítógépes betörésekért.

  • A szoftvercégek általában azt mondják: “Ha a termék használata során valami baj történne, bocs.” – mondta Herb Lin, az akadémia alá tartozó Nemzeti Kutatási Tanács számítástechnikai és telekommunikációs bizottságának egyik szakértője. – Bizonyos fokú felelősség változtatna ezen a hozzáálláson – tette hozzá. A kérdésnek azonban egy másik oldala is van. – Amennyiben a szoftverfejlesztők felelősséget vállalnának termékeikért, a programok ára drámai mértékben megemelkedne – mondta Marc E. Brown, a Los Angeles-i McDermott, Will & Emery jogi cég egyik partnere. – Képtelenség elvárni, hogy a rendkívül összetett szoftverek tökéletesen működjenek – tette hozzá Art Coviello, az RSA Security elnök-vezérigazgatója, aki szerint a felelősség vállalása jelentősen lelassítaná a fejlesztéseket.