Az Európai Unió kedden nyilvánosságra hozta a terrorszervezetek “fekete listáját”, amelyre palesztin, zsidó és kolumbiai fegyveres csoportokat is felvettek. Öt palesztin szervezet került be a névsorba, köztük az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat vezette Fatahhoz közel álló csoport, amely több öngyilkos merényletet is elkövetett.

De ide sorolták a Palesztinai Felszabadítási Frontot, a Népi Front Palesztína Felszabadításáért nevű szervezetet, az Abu Nidal Szervezetet, valamint a Szentföld Segély és Fejlesztési Alapítványt, amelyet azzal vádolnak, hogy a radikális Hamász iszlám szervezetet pénzeli. De az EU fekete listára tette a Kahane Hai szélsőséges zsidó szervezetet, és Kolumbiában a kormány ellen évtizedek óta gerillaháborút vívó Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőket (FARC) is. Szerepel még a listán négy magánszemély, akiket azzal vádolnak, hogy az ETA baszk szakadár szervezet tagjai.

A listát hétfőn hagyták jóvá az EU külügyminiszterei. A májusban már egyszer módosított névsor legújabb változatában 35 magánszemély és 31 szervezet nevét tartalmazza. Ennek egyik fő célja, hogy szankciókat foganatosíthassanak azok ellen, akik bármilyen támogatást nyújtanak a terrorcsoportoknak. Korábban ilyen alapon fagyasztották be az Unió tagállamaiban az afganisztáni tálibok, az Oszama bin Laden vezette al-Kaida és a velük kapcsolatban állók bankszámláit. Izraeli illetékesek üdvözölték a listát, bár csalódottságuknak adtak hangot, hogy a libanoni Hezbollah síita szervezet nem került fel rá. Luis Camilo Osorio kolumbiai főügyész ugyancsak fontosnak tartotta az EU döntését, mert ezzel újabb eszköz került a kormány kezébe, hogy megfossza a FARC-ot pénzügyi támogatásától.