A Magyar Fejlesztési Banknál többek között az APEH-től, a Nemzetbiztonsági Hivataltól, kereskedelmi bankoktól származó adatokat talált az új vezetés, sőt olyan személyekről is találtak dossziékat, akiknek semmiféle kapcsolatuk nem volt a pénzintézettel – értesült az [origo].

Úgy tudjuk, az adatok nagy része kikerült a banktól. A rendőrség csak hétfőn dönt, hogy megindítja-e a nyomozást. Mindent törvényesen végzett a Defend – jelentette ki az origo-nak Csintalan Sándor a részben a bank tulajdonában lévő védelmi és magánnyomozó cég kormányváltást követően munkába állt vezetője, volt országgyűlési szocialista képviselő, aki szerint minden pénzintézet végeztet magánnyomozó irodákkal megfigyeléseket. A Defend tevékenységi körében szerepel a magánnyomozói is – mondta. Ezek a vizsgálatok a céggel kapcsolatban álló partnerekre terjedtek ki – mondta a vállalkozó, aki mindehhez hozzátette, hogy bevett gyakorlat, hogy a pénzintézetek ellenőriztetik majdani kapcsolatukat.

Ezzel szemben – az origo úgy tudja – nem csupán üzleti partnereket, hanem magánszemélyeket (az MFB-nek nincsenek magánszemély partnerei, hiszen nem lakossági bank), sőt a bankkal soha kapcsolatban nem álló cégeket is figyeltetett az MFB. Információink szerint politikusok nem voltak a megfigyeltek között, ám informátorunk nem zárta ki, hogy a megbízók felkutatása során mégiscsak politikai vonulatra bukkanhatnak. A tv2 szerint Szakonyi Pétert, a Magyar Hírlap újságíróját is megfigyelték, hogy kiderítsék, honnan szerezte az MFB-ről szóló cikkeihez az információkat.

A banknál – az origo tudomása szerint – olyan adatok is fellelhetők voltak, amelyek számukra nem hozzáférhető információs rendszerből származtak. Az új menedzsment talált a nemzetbiztonsági hivatal adatbázisából származó adatokat, valamint a “C’ típusú átvizsgáláson átesett személyek adatai is közkézen forogtak. Emellett az APEH-től kikerült adótitkok, valamint kereskedelmi bankok bázisában tárolt adatok is megtalálhatóak voltak a pénzintézet széfjeiben. Úgy tudjuk, az adatok nagy része kikerült a banktól.

Emiatt a bank új vezetése az ORFK-hoz, a bizalmas iratok miatt pedig a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordult bank-, adó-, állam-, és szolgálati titok megsértése miatt valamint jogosulatlan adatkezelés kapcsán. Csintalan Sándort örömmel tölti el, hogy feljelentést tettek a megfigyelések miatt, hiszen szerinte legalább egy független szerv oszlathatja el a Defend Kft. körüli legendát, és azért is örül még a vizsgálatnak – mondta -, mert azt bizonyítja: az állam jó gazdája a közpénzeknek.

Pénteken a Defend Kft közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztat, hogy “a cég hírnevét romboló, valótlan állítások kitalálóival szemben a szükséges jogi lépések megtételét” kezdeményezik. A “Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. teljes tevékenységét – minden ellenkező híreszteléssel szemben – az ide vonatkozó hatályos jogszabályok, törvények betartásával és az ehhez szükséges hatósági engedélyek birtokában végezte és végzi. Törvénysértő magatartást sem a korábbiakban, sem az elkövetkezendő időkben nem folytatott, illetve nem folytat.” – olvasható a közleményben. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy hétfőig eldöntik, megindítják-e a nyomozást az MFB feljelentése után. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál elzárkóztak a nyilatkozattól.