Nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) éléről – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT elnöke, akinek mandátuma június 25-én jár le.

Solt Pál személyében a harmadik hatalmi ág rendszerváltást követő első vezetője távozik, aki 1990-től töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, 1997 decemberétől az OIT elnökének tisztét.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Lomnici Zoltánt, az LB elnökhelyettesét jelölte az LB – és ezzel az OIT – elnöki posztjára, megválasztásához a június 25-ére kitűzött országgyűlési szavazáson az összes képviselő kétharmadának támogatása szükséges.

Solt Pál közölte: szerdai ülésén az OIT egyhangúlag támogatta Lomnici Zoltán jelölését.

Solt Pál megjegyezte: személyes sorsa szép és jó, június 26-ától azt folytatja, amit 1989 novemberében félbehagyott, az LB egyik bírói tanácsát vezeti.

Solt Pál az OIT intézményének jelentőségéről szólva kiemelte: egy új és jó bírósági igazgatási modellről van szó, amely nemzetközi összevetésben is példa nélküli kísérlet arra, hogyan lehet teljesen elválasztani a bírói hatalmi ágat a törvényhozó, illetve végrehajtó hatalomtól.

– Ez a szétválasztás Európában évszázados folyamat, de sehol sem jutottak olyan messzire, mint éppen Magyarországon – tette hozzá.