Ausztráliában legálissá válhatnak a CD-másoló automaták, miután a szerzőket képviselő jogvédő szervezet a forgalom csekély százalékáért engedélyezte a készülékek országos használatát. A pénzérmével működő másoldákat szeptembertől bevásárlóközpontokban és zeneboltokban állíthatják fel. Ezeken minden lemez égetése 5 ausztrál dollárba (kb 720 Ft) kerül majd.

A CD-másoló automaták első példányait a független üzemeltetők már felállították néhány ausztrál kisboltban, de a készülékek működésének jogszerűsége nem volt tisztázott. Megfigyelők szerint a zenei kiadókat és dalszövegírókat tömörítő ausztrál szerzői jogtulajdonosok társasága (Australian Mechanical Copyright Owners Society, AMCOS) hozzájárulásának világszerte kiható hatása lesz, és arra utal, hogy a zeneipar kompromisszumra kényszerül a megfékezhetetlenül terjedő zenei kalózmásolatokkal szemben. Az ausztrál Herald Sun által megkérdezett szakértők szerint a CD-másoló automaták különösen az idősebb felhasználók körében lehetnek népszerűek, hiszen az otthoni másolatoknál jobb minőségben és a másolásvédelmet kiiktatva reprodukálják a lemezt.

A kiadók oldalán tanácsadóként működő Owen Trembath, aki korábban szerzői jogi ügyekben ügyvédként dolgozott, annak a véleményének adott hangot, hogy a szülők lesznek azok, akik leszaladnak a sarki kisboltba gyorsan lemásolni egy lemezt. “Anyu így kalózmásolóvá válik” – mondta. A Little Ripper CD-másoló cégnek küldött titkos levelében az AMCOS felajánlotta, hogy eltűrik a másoló automaták működését, ha a forgalom mintegy hat százalékát megkapják. Richard Mallett, az AMCOS licencigazgatója és Greg Moore, a Little Ripper ügyvezetője pénteken néhány emailt váltva sikeresen megállapodtak. A javasolt licencelési megállapodás részletei azonban még titokban maradnak – kérte partnerétől az AMCOS. Greg Moore szerint “az AMCOS által kötött üzlet jelentős áttörés a felhasználó számára”.

Az iparág ismerői szerint a megállapodással kész helyzet elé állítják a kontinensnyi ország kiadóit tömörítő szervezetet (Australian Record Industry Association, ARIA), melynek megítélése szerint egyébként a CD-másoló automaták illegálisan működnek. Greg Moore általános jutalékot kínált fel az ARIA-nak is, de annak főnöke, Stephen Peach éppen a tengerentúlon van. A Little Ripper automatái viszont csak akkor jelennek meg a közterületeken, ha az ARIA-val is sikerül megállapodni.

Az ARIA kalózkodást felderítő részlegének munkatársa, Michael Speck szerint az otthoni CD-írók megmutatták, van jogos és jogtalan használata a CD-másoló berendezéseknek. Az ARIA nem utasítja el egyenesen a megkeresést, sőt inkább figyelemmel kíséri ezen a területen a fejleményeket. Az ARIA adatai szerint jelenleg világszerte 450 millió üres CD-t adnak el egy évben. Michael Speck szerint a kalózkodás lehetőségei drámaian javulnak, ha nyilvános helyre kikerülnek a CD-másoló automaták. A világban máshol a kiadók megtagadták az együttműködést a CD-másoláson alapuló vállalkozásokkal. De Owen Trembath megítélése szerint az AMCOS együttműködése és az ARIA reakciója a jutalék felajánlása ügyében a zenei ipar kalózkodásba beletörődését jelzik. “Ez a teljes csapdahelyzet. Újabb műszaki megoldás válik a zenei ipar megállíthatatlan lidércnyomásává” – mondta a szakértő.