Az Orbán Viktor leköszönt miniszterelnök által jegyzett és a választások után a nyugdíjasoknak eljuttatott levél kiküldési módja nem sértett törvényt, azonban formailag nem és tartalmilag is csak részben felelt meg az adatkezeléssel szemben támasztott követelményeknek – állapította meg Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Az ombudsman vizsgálata eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t. Péterfalvi Attila szerint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi törvény adatkezelésre vonatkozó szabályait a levelek kiküldésének módja nem sértette meg, mivel az adatkezelő Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a személyes adatokat nem adta át sem a kormányfőnek, sem a Miniszterelnöki Hivatalnak.

“Megállapítottam, hogy a nyugdíj folyósítójának nem kötelessége az ellátottakat a nyugdíj mértékének változásáról értesíteni. Mindazonáltal úgy ítélem meg, hogy a nyugdíjemelésre vonatkozó jogszabály kihirdetése és a médiában való közzététele elégséges az érintettek tájékoztatásához, ugyanakkor a folyósító személyre szóló értesítése nem sérti a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot” – áll az adatvédelmi biztos közleményében.

Az ombudsman kifogásolja, hogy a címzetteket a levél kiküldésével egyidejűleg nem tájékoztatták arról, hogy adataikkal kapcsolatban nem történt jogosulatlan továbbítás. Megjegyezi: e tájékoztatás elmaradása eredményezte azt, hogy sokak számára e levél azt a látszatot keltette, hogy adataikat az adatkezelő törvényes felhatalmazás nélkül továbbította. Péterfalvi Attila leszögezi: nem felel meg azonban az 1992-es törvény rendelkezéseinek az, hogy az adatkezelő a Magyar Posta Rt.-t mint adatfeldolgozót nem jelentette be az adatvédelmi nyilvántartásba. Az ombudsman vizsgálata eredményéről tájékoztatta az indítványozókat és a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot is.