Magyarország agrárinformatikai rendszerének kiépítésében van a legnagyobb elmaradás a tagjelölt országok között az Európai Unió szakértői szerint. Az EU ez év július 15-ig adott időt a kidolgozás ütemtervének elkészítésére.

Az EU-konform, 19 milliárd forintba kerülő integrált irányítási és ellenőrzési rendszer legalább egy évig tartó akkreditációját legkésőbb a jövő év elején el kellene kezdeni, hogy az akkreditálás a csatlakozás várható időpontjáig befejeződhessen – írja a Napi Gazdaság. Az egységes agrárirányítási rendszer kapcsán még nincs meghatározva, hogy a különféle szervezeteknek milyen kapcsolatban kell lenniük egymással, mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az agrárirányitási rendszer akkreditációja egy évet vesz igénybe, és ki kell írni a tendereket az egységes információs rendszerek beszerzésére is. Az előző kormány alatt egy ilyen témájú közösségi támogatási pályázatot sem nyújtottak be – mondta a miniszter.

Az unió agrártámogatásokra vonatkozó orientációs és garanciaalapjából (EMOGA) történő közvetlen támogatásokhoz csak az egységes rendszer működtetése révén juthatnak hozzá a magyar gazdálkodók. Az EU-ban ugyanis ez a rendszer elsősorban az adminisztráció működését segíti, az adófizetők pénzéből történő kifizetések elszámolását és ellenőrzését szolgálja, és nélküle nem utal pénzt az unió. Amennyiben tehát az üggyel kapcsolatban a jelenlegi kormányzatra is az elődje tehetetlensége lenne jellemző, könnyen lehet, hogy a rendszer hiányában éves szinten több százmilliárd forint támogatástól esnek el a magyar gazdálkodók. Egyes alrendszerek egyébként már külön-külön működnek, ilyen például a szarvasmarha nyilvántartási rendszer, és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban már csaknam egy éve elkészült az egységes integrált irányítási és ellenőrzési rendszer stratégiai terve is.