A WorldCom amerikai távközlési óriásvállalat kedden bejelentette: elbocsátotta Scott Sullivan pénzügyi igazgatót, miután közel négymilliárd dollár értékben bukkantak valótlan elszámolási tételekre a könyvelésben.

A WorldCom az Egyesült Államok második legnagyobb távolsági telefonszolgáltatója.

A cég azt is bejelentette, hogy péntektől megkezdik 17 ezer munkahely megszüntetését, ami az alkalmazottak több mint 20 százalékának az elbocsátását jelenti. Ezzel a költséglefaragó lépéssel évi 900 millió dollárt remélnek megtakarítani.

A könyvelési szabálytalanság olyan, a cég belső számlái közötti átutalásokat takart – tavaly 3,06 milliárd, az idei első negyedévben pedig 797 millió dollár értékben -, amelyek nyomán bizonyos működési költségeket tőkekihelyezésként tüntettek fel. Ha a könyvelés szabályos lett volna, akkor a WorldCom nettó veszteséget lett volna kénytelen kimutatni a vonatkozó időszakokban.

2001-ben a WorldCom könyvvizsgálója az az Arthur Andersen cég volt, amely hatalmas botrányba keveredett az Enron energetikai vállalat csődje nyomán, miután kiderült, hogy az Enronnál elképesztő mértékben kozmetikázták a kimutatásokat, és az Arthur Andersen ezt nem tárta fel.

A WorldComtól most nem csupán Sullivan pénzügyi igazgató “repült”, hanem “elfogadták a lemondását” David Myers első alelnöknek is. Kedden délután már elterjedt annak a híre, hogy a WorldComnál bajok vannak, és ennek nyomán esni kezdett a cég részvényeinek árfolyama. A WorldCom a KPMG nevű auditáló céget kérte fel arra, hogy vizsgálja át tüzetesen az egész 2001-es pénzügyi kimutatási adathalmazt.

Súlyos árfolyam-következményeket jósoltak szerdán elemzők azután, hogy a WorldComnál, a második legnagyobb amerikai távolsági telefon- és adatszolgáltató cégnél előző nap csaknem 4 milliárd dolláros könyvelési csalás derült ki, ami az Enron tavalyi csalárd csődje után várhatóan végképp romba dönti a befektetői bizalmat.

A WorldCom-botrány (valószínűleg az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalása) már szerdán erősen hatott a tőke- és devizapiacokra. A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei 225-ös árfolyamindexe 422,11 pontos, 4,02 százalékos veszteséggel 10074,56 ponton zárt; ez volt a mutató legnagyobb napon belüli pontszámesése az utóbbi 9 hónapban.

A széles merítésű, tőkeérték-súlyozású TOPIX index 3,16 százalékkal 984,28 pontra zuhant; az idén először zárt 1000 pont alatt.