A terasz engedély nélküli építője már a bontási terven dolgozik, miután a kincstári vagyonkezelő bírósági pert helyezett kilátásba

A Citadella 4-U Vagyonkezelő Kft. megbízást adott a Citadella előtt általa felépített kávézóterasz bontási tervdokumentációjának elkészítésére. A kft. aznap kapta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének múlt hét csütörtöki határozatát, amely szerint a Citadella-teraszkávézó építtetője a határozat kézbesítésétől számított 8 napon belül bontási tervet köteles benyújtani, és annak jóváhagyásától számított 15 napon belül el kell végeznie a munkálatokat. A társaság olyan tervdokumentációt készíttet, amely a “visszaállítani elrendelt terepalakulat szintjéig” történő visszabontásra vonatkozik.

A társaság ezt azután tudatta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bejelentette: bírósághoz fordul csütörtökön, mert a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. engedély nélkül épít kávézóteraszt a Citadella előtt – közölte Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója. A KVI gyorsított eljárásban birtokvédelmet kér a bíróságtól.

Molnár Zoltán közölte: igaz, hogy 2000. május 4-én a KVI és a kft. úgynevezett vagyonkezelői szerződést kötött a Citadellára, a dokumentum azonban semmis, mivel ilyen szerződés csak az illetékes miniszter hozzájárulásával jöhet létre. Rockenbauer Zoltán, a kulturális tárca korábbi minisztere nem adta jóváhagyását a megállapodáshoz. A szerződés értelmében a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. csak bérlőként tevékenykedhet a területen.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az engedély nélküli építkezést látva a KVI felszólította a kft.-t: állítsa helyre az eredeti állapotot. Április 24-én a kft. ügyvezető igazgatója vállalta, hogy május 23-ra visszarendezi a terepet. Az építkezés azonban folytatódott, ezért a KVI a XI. kerületi jegyzőhöz fordult birtokvédelmi kérelemmel. A jegyző egy hónap múlva elutasította a kérelmet azzal, hogy erre nem terjed ki a hatásköre. Mint Molnár Zoltán elmondta: a KVI-t meglepte a döntés.

Az építkező váratlan szövetségesre talált a jegyzőben – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: a határozattal a XI. kerületi jegyző megfosztotta a KVI-t, vagyis az állam, mint tulajdonos képviselőjét attól, hogy birtokba vegye a területet. Véleménye szerint az ügy veszélyes precedenst teremthet, ezért a jövőben szigorítani kell a jogszabályokat az állam és bármely magyar állampolgár tulajdonosi védelmének erősítése érdekében.

Molnár Zoltán leszögezte: a KVI mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal érvényt tudjon szerezni jogerős határozatainak. A hivatal ugyanis már másodfokon 20 millió forintos örökségvédelmi bírságot szabott ki a társaságra.

Újságírói kérdésre elmondta: az állam fontolgatja, hogy a kft. és a KVI közötti, határozatlan időre szóló bérleti szerződést felmondja. A KVI-nek egyébként birtokában van egy dokumentum, amelyben a kft. elismeri, hogy nem vagyonkezelő – fűzte hozzá.

A Citadella 4-U Kft. jogszabálysértésre hivatkozva ugyancsak megbízást adott a határozat bírósági felülvizsgálatának kezdeményezésére – olvasható a közleményben. Veres István, a társaság ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: a kft. végrehajtja a KÖH határozatát, ha az jogtiszta.