Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága annak érdekében, hogy eldönthesse: történt-e bűncselekmény, valamiféle titoksértés a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB).

Az MFB, múlt csütörtökön az MTI-nek megküldött közleménye szerint ismeretlen tettes(ek) ellen titoksértés miatt feljelentést tett a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon. Az intézmény átadás-átvétele során ugyanis olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek alapján felmerült, hogy ismeretlen személyek államtitkot, szolgálati, adó-, illetve banktitkot, magántitkot sértettek, az így szerzett információkat jogosulatlanul használták fel. Az MFB tájékoztatása szerint ezekkel az eszközökkel banki alkalmazottakat, partnereket és különböző jogi személyeket ellenőriztek, ellenőriztettek.

A pénzintézet a körülmények tisztázása, az esetleges elkövetők, megbízók felelősségének megállapítása és főként a további lehetséges bűncselekmények megelőzése érdekében fordult az illetékes hatóságokhoz, és egyben a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is bejelentést tett.

“Múlt héten csütörtökön érkezett hozzánk az MFB feljelentése, ennek alapján pénteken feljelentés-kiegészítést rendeltünk el. Azóta tanúkat hallgattunk ki és intézkedtünk a szükséges iratok beszerzéséről is, annak érdekében, hogy eldönthessük, hogy történt-e állam-, szolgálati-, adó-, bank-, és magántitok sértés az MFB-nél” – mondta el szerdán az MTI érdeklődésére Liszka Károly, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság igazgató-helyettese.

A rendőrtiszt kifejtette, hogy mind az őrző-védő Defend kft.-nél, amelynek a pénzintézet meghatározó állami tulajdonosa, mind pedig az MFB-nél dolgozókat kérdeznek meg. A jelenlegi vizsgálódás során olyanokat keresnek meg, akik periférikus szereplői az ügynek, tehát várhatóan tanúként szerepelhetnek abban az esetben, ha elrendelik a nyomozást.

Liszka Károly hangsúlyozta, hogy a beszerzett adatok ismeretében fog az igazgatóság dönteni a nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról. Ha a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja állapítható meg, akkor nyomozást rendelnek el. A feljelentés-kiegészítés törvényileg szabályozott határideje tizenöt nap, melyet tizenöt, illetve további harminc nappal lehet meghosszabbítani.