Az osztrák parlament közlekedési bizottsága elfogadta a kormánypártok javaslatát, hogy vért lehessen venni azoktól az autósoktól, akiknél felmerül a gyanú, hogy kábítószert fogyasztottak. A törvényalkotó viszont nem szabályozta a határértékeket.

A törvénymódosítást a tervek szerint még a nyáron szavazásra bocsátják és az új szabály 2003. január 1-jén léphet életbe.

Mivel az osztrák KRESZ e módosítása az alkotmányos jogokat is érinti, elfogadásához kétharmados többség szükséges, s ez az Osztrák Szociáldemokrata Párt támogatásával jött létre.

Az új szabályozás szerint a rendőr gyanú esetén orvoshoz küldheti a vezetőt, s ha az a külső tünetek alapján alaposnak látja a gyanút, vért vehet az illetőtől. Akárcsak az alkohol esetében, e vizsgálat megtagadását beismerésnek tekintik, s a büntetések is az ittas vezetésre kiszabhatókhoz igazodnak.

Tiltakoznak a zöldek: nem tisztázott a határérték
A négy osztrák parlamenti párt közül egyedül a zöldek tiltakoztak a KRESZ módosítása ellen, első sorban azért, mert az új szabályozás nem tartalmazza a határértékeket, mint amilyen az alkoholfogyasztásra érvényben van.

Ez Eva Lichtenberger zöld közlekedési szóvivő szerint azt jelenti, hogy még a pozitív vizsgálati eredmények közül is legfeljebb 25 százalék lesz korrekt a szónak abban az értelmében, hogy az autós valóban befolyásolt állapotban vezetett, de azt a 75 százalékot is büntetni fogják, amely korábban ugyan magához vett valamit – akár gyógyszert -, de az adott időpontban valójában nem állt kábítószer befolyása alatt.