Alkotmányellenesnek találta az amerikai állami iskolák kötelező zászlóesküjének szövegében az “egy nemzet Istenben” kiegészítést a kaliforniai fellebbviteli bíróság. A zászlóeskü szövegébe az Isten szó egy 1954-ben hozott kongresszusi döntés alapján került be.

Egy 49 éves amerikai férfi, Michael Newdow akkor határozta el, hogy pert indít, mikor a lánya iskolába kezdett járni. Az orvos apa ateistának tartja magát, és úgy gondolta, hogy az Isten szó kötelező használata az esküben a vallás elfogadására kényszeríti a gyereket, még akkor is, ha nem kell mondania a szöveget.

A fellebviteli bíróság igazat adott a férfinak. A testület szerint a jelenlegi eskü azt sugallja a nem hívőknek, hogy ők kívülállók, nem tagjai a közösségnek. Ugyanakkor a hívőkben azt az érzést erősítí, hogy ők a beavatottak, a politikai közösség kedvezményezettjei. Egyben azt is jelenti, hogy az eskütevő nem csak az amerikai zászló képviselte értékekre, hanem a monoteizmusra is felesküszik.

Amennyiben a bírósági döntés érvényben marad, úgy kilenc állam iskolásai megtagadhatják a zászlóesküt. A szövetségi kormány és a tagállamok még fellebbezhetnek a döntés ellen.

A szenátus mindenesetre már reagált. Ellenszavazat és tartózkódás nélkül megszavazta az eddigi eskü szövegét támogató határozatot.