Görgey Gábor kulturális miniszter tegnap – vezetői alkalmatlanságra hivatkozva – visszavonta a Magyar Állami Operaház főigazgatójának és főzeneigazgatójának megbízását.

A döntést hivatalosan ma jelentik be, a dalszínház társulati ülésén. Locsmándi Miklós és Győriványi Ráth György bírósághoz fordul, miközben helyüket – értesüléseink szerint – megbízottként Szinetár Miklós korábbi főigazgató és Kovács János karmester foglalja el. Az új vezetői pályázat kiírása augusztusra várható.

Görgey Gábor a Magyar Hírlapnak elmondta: azután kezdeményezett vizsgálatot az Operaházban, hogy az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke (Rozsos István) és a szakszervezet elnöke (Rotter Oszkár), valamint Harangozó Gyula balettigazgató és Kovács János karmester levélben szorgalmazta Győriványi Ráth György főzeneigazgató és Locsmándi Miklós főigazgató azonnali leváltását. Tíz Kossuth-díjas művész is levelet intézett a miniszterhez, amelyben azt kérték, hogy ismét a korábbi főigazgatót, Szinetár Miklóst bízza meg az intézmény irányításával. -Rengeteg panasz érkezett hozzám: az Operaháznak nincs olyan szekciója, amelynek munkatársai ne tiltakoztak volna az eddigi vezetők módszerei ellen. Rossz hangulatban pedig nem lehet értékes művészi produkciókat létrehozni. Ezért kezdeményeztem mindenre kiterjedő vizsgálatot, amit kabinetem munkatársai végeztek, majd az Országgyűlés kulturális bizottsága is meghallgatta az érintetteket. Az összes körülményt, érvet és ellenérvet mérlegelve hoztam meg döntésemet- – mondta a miniszter.

A döntés értelmében Locsmándi és Győriványi közalkalmazotti jogviszonya nem szűnt meg, a minisztérium sajtóközleménye szerint -eredeti végzettségüknek és eredeti közalkalmazotti besorolásuknak megfelelő munkakörben továbbra is az Operaház munkatársai lesznek.- Győriványi a továbbiakban – ha elfogadja -, -beosztott- karmesterként tevékenykedhet, Locsmándi esetében pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy mivel az előző kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán őt – főigazgatói megbízásával párhuzamosan – karnagyi besorolásba helyezte, most karnagyként kellene foglalkoztatni a főigazgatót, aki ugyan zeneakadémiai diplomával is rendelkezik, de művészeti tevékenységet évtizedek óta nem folytatott.

Locsmándi Miklós elmondta: leváltását -koncepciós ügynek- tartja, mert szerinte -a miniszternek már kinevezése után prekoncepciója volt az Operaház ügyében. Görgey Gábort csak a minket támadó levélben megfogalmazott állítások foglalkoztatták, az általunk elért eredmények, az elindított reformok egyáltalán nem- – állítja Locsmándi, aki szerint vezetői alkalmatlanságuk írásos indoklása -minősíthetetlenül alacsony színvonalú.- A főigazgató most is cáfolta az ellene megfogalmazott vádakat, és bíróságon támadja meg a -felelőtlen döntést, amely minden racionális vezetési elv megcsúfolása.-

Győriványi Ráth György leváltott főzeneigazgató a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, mélyen megdöbbentette, hogy a miniszter részéről -semmiféle közeledésre, párbeszédre irányuló szándékot- nem tapasztalt. Győriványi leszögezte: a mostani döntést -egy olyan miniszter hozta, aki operaénekes felesége, Iván Ildikó révén személyesen is érintett az ügyben, és a döntéssel hatalmas erkölcsi és anyagi kárt okoz a színháznak.- Győriványi szerint meghiúsulhat a szeptemberre tervezett Verdi-produkció, a Macbeth előadása, amelynek olasz rendezője ragaszkodik az ő személyéhez. Piergiorgio Morandi karmester is jelezte, hogy eláll korábban lekötött budapesti vendégszerepléseitől. Győriványi is munkaügyi bírósághoz fordul, és mostantól arra koncentrál, hogy a pert megnyerje, és visszahelyezzék főzeneigazgatói tisztségébe.

Görgey Gábor ma délután, az Operaház társulati ülésén jelenti be, hogy a következő hónapokban kik irányítják az intézményt. Személyi találgatásokra a miniszter nem vállalkozott, de a Magyar Hírlap más forrásból úgy értesült, december 31-éig megbízott főigazgatóként Szinetár Miklós, korábbi főigazgató vezeti majd az Operaházat, a zenei kérdésekért pedig Kovács János karmester lesz felelős.

Szinetár Miklós is megerősítette a Magyar Hírlap értesüléseit, hozzátéve, hogy még nem tudja, részt vesz-e majd a főigazgatói tisztségre – várhatóan augusztusban – kiírásra kerülő újabb pályázaton. Szinetár mindenképpen vissza akarja állítani azt a -magyar hagyományoknak és a nemzetközi gyakorlatnak is megfelelő helyzetet, hogy az intézmény egyszemélyi vezetője a főigazgató.- Helytelennek tartja ugyanis az elmúlt egy évben kialakult gyakorlatot, vagyis azt, hogy a főigazgató művészeti kérdésekbe egyáltalán nem szólhatott bele, s így az intézményt ténylegesen a főzeneigazgató vezette.

Jogi szakértők szerint nem kizárt, hogy évekig nem lesz kinevezett főigazgatója és főzeneigazgatója az Operaháznak. Locsmándi és Győriványi ugyanis munkaügyi pert indít, s ha azt megnyerik, visszahelyezhetik őket pozíciójukba. Ameddig a per le nem zárul, hiába írnak ki új pályázatot, nem lehet új főigazgatót és főzeneigazgatót kinevezni, ezért könnyen elképzelhető, hogy Szinetár Miklós mostani megbizatása végül nem csak hat hónapra szól.