Mentesülhetne a súlyos büntetés alól az a nem drogfüggő vagy alkalmi kábítószer-használó, aki részt venne egy életmód-változtató programban, és vállalná a szermentes életet – derül ki az MSZP kábítószer-ellenes stratégiájából. Magyarországon 150 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik már legalább egyszer kipróbálták a szert.

Egy életmód-változtató programban való részvétellel kiváltható, de megúszható azért nem lenne az esetleges büntetés azok számára, akik csak alkalmanként próbálták ki a drogot, és enélkül szeretnének élni – mondta Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A megelőzés továbbra is a legfontosabb, ezért azt szeretnék, hogy a fiatalok előbb találkozzanak a megelőzéssel, mint magával a kábítószerrel.

Legkevesebb hat intézménynyel kell növelni a főként civil szervezetek által működtetett gyógy- és rehabilitációs intézeteket ahhoz, hogy a jelenlegi 400 helyett kétezer ágyon tudják kezelni a betegeket – mondta a politikus a kábítószer-ellenes világhét alkalmából tartott tájékoztatón. A súlyos drogfüggők kezelését is segítenék – a Metadon használatának rendezésével.

A rehabilitációs intézetek számának növelésére azért is szükség van, mert jelenleg a 14-18 éves korosztály kimarad ezekből a kezelésekből – mondta a Kék Pont Drogkonzultációs Központ szociális munkása. Lencse Menyhért közölte, csak az év első hat hónapjában száz új jelentkezőt regisztráltak.

A szocialisták egyébként egy új önálló igazgatási szerv felállítását is javasolják, mégpedig a rendőrségen belül – a jelenlegi egységek átszervezésével. Nem támogatják viszont a könnyű és a kemény drogok közti megkülönböztetést.