A turisták alig érzékelik majd a hazai pénzváltók számának jelentős csökkenését – hangsúlyozta Gulácsi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az MTI-nek.

Gulácsi Ferenc emlékeztetett arra, hogy hétfőtől csak pénzváltó ügynöki engedély birtokában végezhető a tevékenység. A vonatkozó jogszabály módosítása szerint ugyanis július elsejétől csak pénzintézet végezhet pénzváltó tevékenységet, amihez ügynököket alkalmazhat.

Hozzátette: a tavaly év végén működő mintegy 600 pénzváltó közül 50 adta vissza az engedélyét, a felügyelet 5 kérelmet elutasított és több mint 200 engedélyt adott ki.

A PSZÁF a határidő előtt levélben értesített valamennyi érintettet a teendőről és az engedélyezésről.

– Az engedélyek jelentős számváltozása ellenére nem csökken érezhetően a tavalyi, mintegy 2 ezer pénzváltó egység száma, mivel a nagyobb cégek amelyek több-, néhány esetben több szász pénzváltó hellyel rendelkeztek általában kérték, és meg is kapták az engedélyt – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy elsősorban a kisebb vállalkozások szüntetik be tevékenységüket.

Gulácsi Ferenc megerősítette, hogy a Magyar Posta Rt. is időben megkapta pénzváltó ügynöki engedélyét.

Az MTI által megkérdezett szállodaláncok többsége ügynöki szerződést kötött számlavezető bankjával, de úgy véli, hogy nem megalapozottak a jogszabály által előírt szigorú technikai feltételek, mivel a külföldi vendégek többsége hitelkártyával vagy átutalással egyenlíti ki számláit. A devizaliberalizációval lehetőség van arra is, hogy a vendégek valutában fizessenek a szolgáltatásokért.

A Danubius Hotels Rt. valamennyi szállodájára megkötötte az ügynöki szerződést, mivel úgy gondolja, hogy a magas kategóriájú hoteljeiben az igények teljes körű kielégítését szolgálja a pénzváltás.

A társaság korábbi becslése szerint a jogszabályi feltételek betartása hotelenként milliós nagyságrendű beruházást jelent.

Tárnoki László, a Taverna Szálloda és Étterem Rt. vezérigazgatója elmondta: két szállodájukra, a Hotel Tavernára, és a Hotel Ligetre kötöttek ügynöki szerződést. Hozzátette: a társaság tulajdonában lévő panziókban nem lesz pénzváltás. Az ebből származó bevétel kiesés nem jelentős – mondta a vezérigazgató.

A jogszabályi feltételek betartása a két szállodában pár millió forintba került.

Jávor Miklós, a Hunguest Hotels Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese közölte: a módosítás miatt megszüntették a pénzváltást szállodáikban. Mint mondta, ez több millió forintos kiesést jelent éves szinten.

Hangsúlyozta: szállodáikban a vendégek közvetlenül valutával egyenlíthetik ki számláikat.

  • – –

    A PSZÁF gyorsított eljárásban bírálta el az engedélykérelmeket és az érintettek a határidőn túl is benyújthatják engedélykérelmüket, ám az engedély kézhezvételéig tevékenységüket nem folytathatják.

    A felügyelet korábbi sajtótájékoztatóján Kabai Gyula, ügyvezető igazgató a kérelmek elbírálása során tapasztalt leggyakoribb problémaként említette, hogy a pénzváltók egy része nem rendelkezik államilag elismert alapfokú nyelvvizsgával, noha ennek megléte eddig is a tevékenység végzésének feltétele volt. – Ezekben az esetekben a felügyelet méltányossági lehetőséggel élve egy éves engedélyt ad – mondta.

    Az ügyvezető igazgató megerősítette, hogy a pénzváltókat december 31-ig az MNB ellenőrzi, január elsejétől ez a kötelezettség azonban a felügyeletre száll. Hozzátette: amennyiben tudomásunkra jut, hogy valahol engedély hiányában is folytatják a tevékenységet – ezt egyébként a BTK is bünteti – a felügyelet megteszi a szükséges intézkedéseket.