Az ügyész börtönt, az ügyvéd felmentést kért a Nógrádi Zsolt ellen hamis vád miatt folyó büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PPK). Nógrádira akár öt év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság hamis vád miatt.

A vádbeszéd szerint Nógrádi Zsolt 2000 nyarán, a parlamenti olajbizottság előtt, majd az ügyészségen is azt állította, hogy a kilencvenes évek első felében Pintér Sándor akkori országos főkapitány, Szabó Iván pénzügyminiszter, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Boross Péter miniszterelnök, illetve a fia kapcsolatban állt a szervezett olajbűnözéssel.

Az ügyészség szerint a lefolytatott eljárásokban kétséget kizáróan beigazolódott, hogy Nógrádi Zsolt nyilatkozatainak nincs valóságtartalma, ám azok miatt nyomozások indultak. Ezért az ügyészség a hamis vád minősített, büntetőeljárás megindítását eredményező esete miatt indítványozta a vádlott börtönbüntetésre ítélését. A törvény szerint e minősítés alapján 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Nógrádi Zsolt ügyvédje ugyankor azt hangoztatta keddi perbeszédében, hogy a védence nyilatkozatai nyomán indult eljárásban született ügyészségi határozatok tartalmazzák: az olajtanú állításai olyannyira áttételesek, ellentmondóak, hogy egyetlen bűncselekmény tényállásának megállapítására sem alkalmasak. A védő szerint pedig éppen ez lenne a hamis vád megállapításának egyik alapfeltétele, ezért bűncselekmény hiányában kérte Nógrádi Zsolt felmentését. Az elsőfokú ítélet kihirdetésére várhatóan egy hét múlva kerül sor a PKKB-n.