Az Országgyűlés keddi ülésén módosította a Munka törvénykönyvét, emellett elfogadta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is.

A Munka törvénykönyvének változtatása a vasárnapi pihenőnapra, munkaszervezési és bérezési kérdésekre, valamint a szakszervezeteket megillető jogosítványokra vonatkozik és a munkavállalók kiszolgáltatottságának mérséklését jelenti. A köztisztviselők jogállásáról, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítása kimondja: a főtisztviselői karba csak az kerülhet majd, aki közigazgatási szakvizsgával, ötéves közigazgatási gyakorlattal és legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A jogszabály értelmében ötről két évre csökken a rendelkezési állomány időtartama, és az eddigi gyakorlattal ellentétben a főtisztviselők számára ezalatt is kötelező lesz a munkavégzés.

Az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az őszi önkormányzati és kisebbségi, valamint országos kisebbségi választások pénzügyi támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A szavazás előtt Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta: a voksolások összesen négymilliárd forintnyi megterhelést jelentenek a költségvetés számára. A szavazáson közreműködő szavazatszámláló bizottsági tagoknak a korábbi bruttó ötezer forint helyett bruttó nyolcezer forintot adnak.