Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán hivatalában fogadta Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) napokban megválasztott elnökét.

A megbeszélést követően a miniszterelnök újságírók előtt leszögezte: mélységesen tiszteletben tartja a hatalmi ágak függetlenségét. Hozzátette, a bíróságok függetlensége a Magyar Köztársaság működésének egyik alapfeltétele, és ehhez biztosítani kell azokat körülményeket, amelyek között a függetlenség garantálható, beleértve a pénzügyi feltételeket is. – Nincs rendjén az, hogy a költségvetés elkészítésénél a kormány mozgástere lehetővé teszi a körülmények bármilyen irányú befolyásolását, ahogy ez a korábbi években volt. A pénzügyminiszter arra kapott megbízást, hogy pénzügyi értelemben is valóban teljes függetlensége legyen a bíróságoknak – mondta Medgyessy Péter.

Hozzáfűzte: különösen fontosnak tartja azt is, hogy a magyar állampolgárok elvárásának megfelelően gyors és szakszerű döntések szülessenek a bíróságokon, és ebben kérte az új főbíró segítségét. Lomnici Zoltán a találkozót követően újságíróknak elmondta: lényegesnek tartja, hogy korrekt, kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakítson ki az igazságszolgáltatás a végrehajtó és a törvényhozó hatalommal és távol tartsa magát a politikától; ehhez garanciákat kapott a kormányfőtől.