Eltérően értelmezik a helyi választási bizottságok a szavazólapok megsemmisítésének határidejét. Néhány jegyző úgy véli: a választási iratokat július 20-áig mindenképp meg kellene őrizni, másutt viszont már hétfőtől hozzákezdenek az iratdarálásnak vagy -égetésnek – írja a Magyar Hírlap. Tóth Zoltán a belügyminisztréium közigazgatási államtitkára viszont úgy vélte: július 20-áig mindenhol meg kell őrizni a szavazólapokat.

Elképzelhető, hogy Budapest XX. kerületében már hétfőn elégetik a szavazólapokat – derül ki a Magyar Hírlap szombati összeállításából. A lap szerint Hódmezővásárhelyen is elkezdődik a szavazólapok megsemmisítése, Debrecenben, Szegeden és Győrött viszont csak két hét múlva indul be a gépezet.

Kilencven napig kell megőrizni a szavazólapokat

A szavazólapokat, a választást követő 90 napig meg kell őrizni, megsemmisítésükről július 20-a után kell intézkedni. Mindezt a 48/2001. számú, december 27-ei belügyminisztériumi rendelet tartalmazza. Ezt Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője közölte a Magyar Hírlappal. Ezért nem tartják indokoltnak, hogy a helyi választási bizottságok kapkodjanak.

Az OVI vezetője hangsúlyozta: személyesen is nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy valamennyi folyamat minden eleme a lehető legtörvényesebb legyen. Rytkó Emília semmilyen okot nem lát arra, hogy e törvényes folyamatot most megbontsák. Az OVI vezetője kitért arra is, hogy az első fordulós szavazóköri dobozok együtt tartalmazzák az első fordulós egyéni és listás szavazólapokat.

A jogbizonytalanság arra vezethető vissza, hogy a törvény kategorikusan 90 napot említ, nem téve különbséget az első és a második forduló között, pedig számos egyéni körzetben és valamennyi területi választókerületben már az első fordulóban eredményes volt a voksolás. Miután a parlament nem vette napirendjére azt a fideszes indítványt, hogy őrizzék meg és számlálják újra a szavazólapokat, Rogán Antal értelmezése szerint is július 8-ával beindulhat az MSZP-SZDSZ “darálógépe”. A Magyar Hírlap cikke szerint azonban valójában csak a törvényt hajtják végre a helyi választási irodák vezetői.

Az önkormányzatoknál őrzik a szavazólapokat

A választások után a szavazatszámláló bizottságok a szavazólapokat – az urnával együtt – a helyi választási irodához szállították. A szavazócédulákat a polgármesteri hivatalban az illetékes választási bizottság tagjainak jelenlétében helyezték el, és a törvény szerint 90 napig biztonságos helyen, a polgármesteri hivatalokban őrzik. E határidő lejártával azonban a választási iratokat (a jegyzőkönyvek kivételével) a törvény kötelező előírása alapján “meg kell semmisíteni”.

A szavazólapok vasárnapig vannak biztonságban?

A BM-rendelet határnapként 2002. július 20-át jelölte meg, nem téve különbséget az első és a második forduló között. Az ominózus három hónap viszont az április 7-ei első fordulós szavazólapok esetében elvben már július 8-án lejár. A szavazócédulák tehát csak július 7-éig vannak igazán “biztonságban”. Több jegyző mellett így értelmezték ezt minapi sajtótájékoztatójukon a Fidelitas politikusai is, akik szerint már hétfőtől (be)darálhatják az első fordulós szavazólapokat. Tény: a cédulák megsemmisítéséről készült jegyzőkönyv egyik példányát az illetékes levéltárak legkésőbb július 22-én megkapják. A továbbiakban a levéltári szabályok szerint őrzik a választási “relikviát”.

A legtöbb helyen ’20-a után égetnek, vagy darálnak

A lap összeállításából kiderül, hogy Hódmezővásárhelyen jövő héten kezdik égetni a szavazólapokat, mert már az első forduló eredményes volt, míg Szegeden július 22-én kezdődhet a megsemmisítés, mert ott tartottak második fordulót is. Győrben egyelőre őrzik a papírokat, és ha eljön az ideje egy magáncéggel daráltatják össze a szavazócédulákat, Debrecenben pedig arra készülnek, hogy július 20-ától kezdenek hozzá a megsemmisítéshez.

Mindenkinek be kell tartania a jogszabályokat

Az országgyűlési választások kapcsán keletkezett dokumentumokat, köztük a szavazólapokat is, július 20-ig mindenütt meg kell őrizni, egy jogállamban ugyanis mindenkinek, de főként a helyi törvényesség őreinek számító jegyzőknek be kell tartaniuk a jogszabályokat.

Ezt Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára nyilatkozta szombaton az MTI-nek, annak kapcsán, hogy egy napilap szerint egyes helyeken hétfőn megkezdik a szavazólapok megsemmisítését. Tóth Zoltán, aki korábban éveken át az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője volt, elmondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a választásokat követően 90 napig kell megőrizni a szavazólapokat.

Az OVI útmutatást ad

A belügyminiszter jogkörénél fogva a törvény végrehajtására kiadott egy rendeletet, amit a jegyzőknek – akik egyúttal a helyi választási irodák vezetői is – végre kell hajtaniuk. Tóth Zoltán szavai szerint a belügyminiszteri rendelet egyértelműen rögzíti, hogy a szavazással összefüggő iratokat, így a szavazólapokat is a választási irodák július 20-ig kötelesek megőrizni. A megsemmisítéssel kapcsolatos tudnivalókról az OVI vezetője időben szakmai útmutatót ad ki – szögezte le az államtitkár.