A rejtélyesen hangzó elnevezés mögött veszélyes kábítószer rejtőzik. A gamma-hidroxibutirát (GHB) az idei nyár legveszélyesebb drogjának ígérkezik Franciaországban, ahol a szexuális bűncselekményeknél egyre gyakrabban bukkan fel az Egyesült Államokból érkezett szer.

A tengerentúlon Date Rape Drugnak, vagyis “randevús erőszakdrognak” hívott fehér port, vagy szagtalan-színtelen cseppfolyós változatát keverik az áldozatként kiszemelt nők italába. A GHB előbb euforikus hatást, majd emlékezetkiesést vált ki, a “fogyasztók” lényegében nem emlékeznek arra, hogy mi történt velük, amíg a szer hatása alatt állnak. A lelketlen és kegyetlen elkövetők a memóriazavart kihasználva követnek el sokszor csoportos nemi erőszakot az elkábított áldozatokon.

A francia hatóságok az elmúlt egy évben 150 olyan esetet jegyeztek fel, amelyben kimutatható volt a GHB használata, s Párizsban a rendőrség tizenöt ügyet vizsgál. Az áldozatok védelmére alakult civil egyesület ügyvédei szerint azonban a valóság ennél is rosszabb. Sok áldozat ugyanis bűntudatot érez a történtek miatt, s ezért nem akar a hatóságokhoz fordulni, de az is előfordulhat, hogy az érintettnek fogalma sincs arról, milyen veszélyes szer hatása alá került. Az ügyvédek szerint tévhit, hogy a GHB segítségével elkövetett nemi erőszak kizárólag diszkókban és más szórakozóhelyeken fordul elő. A párizsi ügyek jelentős részében baráti-ismerősi társaságok férfi tagjai szerepeltek.

A rendőröket és az igazságszolgáltatást egyaránt aggasztja, hogy a GHB-hez igen könnyen, mégpedig az internet segítségével hozzá lehet jutni. A párizsi lapok szerint egyes weboldalakon tíz gramm szert 30-40 euróért kínálnak, de a világhálót ismerő nyomozók találtak olyan site-ot, amelyen elmagyarázták, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható alapanyagokból miként lehet GHB-t “kotyvasztani”.