Az MSZP 100 napos programjának sarkalatos pontjait fogadta ma el az Országgyűlés: többek között elfogadták a közszférában dolgozók 50%-os béremelését, a családi pótlék 20%-os emelését. A parlament módosította a médiatörvényt, újra szeptember 1-én kezdődik a tanév, változott a földtörvény és jövőre megkezdhetik működésüket az ítélőtáblák is.

A parlament mai ülésén a képviselők elfogadták az idei költségvetés módosításáról szóló törvényt. Ez a törvény biztosítja az MSZP 100 napos programjának több célkitűzését is. A szavazáskor az SZDSZ és az MSZP képviselői igennel szavaztak, az MDF-esek és a fideszesek tartózkodtak. A törvény értelmében átlagosan 50%-kal fog emelkedni a közszférában dolgozók fizetése. A családi pótlék 20%-kal emelkedik, és bevezetik a 13. havi családi pótlékot is. A nyugdíjasok egyszeri, 19.000 forintos nyugdíj-kiegészítést kapnak, kárpótlásul az 1999-es, a tervezettnél alacsonyabb nyugdíjemelésért. Szeptember 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetni a minimálbér után. Az alkalmi munkavállalók után fizetendő munkáltatói járulékok csökkenni fognak. Megszűnik a televízió-előfizetési díj.

A közoktatási törvény négy ponton változott: visszaáll a tanévkezdés- és befejezés korábbi rendje, vagyis ismét szeptember 1-én kezdődik majd a tanítás; az Országos Köznevelési Tanács visszakapta egyetértési jogát szakpolitikai kérdésekben; a kerettanterv összeállításakor nagyobb szabadságot kapnak a tanárok; és visszavonták az előző kormány idején hozott kötelező óraszám emelését. A módosításokkor az ellenzék nemmel szavazott. Egy jogi malőr után elfogadta az Országgyűlés az ítélőtáblák felállításáról szóló törvényt. A táblák felállításáról már 1997-ben döntött az Országgyűlés, de az Orbán-kormány elhalasztotta a törvény érvényesítését. Ezt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte 2001-ben. Jövő júliusban Budapesten, Pécsen és Szegeden kezd működni ítélőtábla és fellebbviteli ügyészség. 2005-től pedig Győr és Debrecen is kap ítélőtáblát.

Elfogadta az Országgyűlés a médiatörvény módosítását. A fideszes javaslat elfogadásához kétharmados többség kellett. A módosításokra az európai uniós csatlakozás miatt volt szükség. A földtörvény módosítása értelmében megerősödik a helyben lakók elővásárlási joga földvásárláskor. A vendéglátóknak nem kell külön nyilvántartást vezetniük az eladott és tárolt borról. Az Országgyűlés úgy döntött, hogy a kormánynak szeptember 30-ig jelentést kell készítenie, hogy miért válhatnak hajléktalanná családok, és mit kellene tenni, hogy ilyen esetek lehetőség szerint ne fordulhassanak elő.