Egymilliárd forintra lenne szüksége a földhivataloknak ahhoz, hogy megszűnjön a zsúfoltság. Naponta több ezren próbálnak meg tulajdon- vagy jelzálogjogot bejegyeztetni. Pedig a földhivatalok még az 1999 előtt keletkezett hátralékot sem tudták feldolgozni.

A földhivatalban sorban állók többsége reggel hat óra óta vár arra, hogy sorra kerüljön. Átlagosan naponta 1500 ügyfél fordul meg az ügyfélszolgálati irodában, de van, hogy 3000-en próbálják meg elintézni ügyeiket. A forgalom a kedvezményes lakáshitelek miatt nőtt meg. A földhivatalok ugyanakkor még az 1999 előtt keletkezett hátralékot sem tudták ledolgozni. Csak a fővárosban több mint 120 ezer elmaradt ügyet görgetnek maguk előtt.

Bár a hivatalokat felügyelő földművelésügyi tárca többször ígért pénzt, csak egyszer, 1999-ben adott másfél milliárd forintot. Bárándy Péter igazságügyminiszter tegnap azt mondta: elképzelhető, hogy a bíróságokhoz kerülnek át a földhivatalok. Gáspár Miklós szerint ugyanakkor a megoldás ennél egyszerűbb: új ügyfélszolgálati irodát kell építeni, és sokkal több emberrel dolgozni. Mindehhez pedig nem kell más, csak pénz, mintegy egymilliárd forint.