Bolíviában várhatóan a kokacserje-termesztők szövetségének elnöke és egy sokszoros milliomos bányatulajdonos közül kell kiválasztania a következő államfőt a kongresszusnak, miután a június végén rendezett választások számlálása során helyet cserélt a korábbi második és harmadik helyezett.

A helyi szabályok értelmében a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt közül a törvényhozás tagjai választják ki a jövendő elnököt. A tíz napja tartott szavazás voksainak összesítése a vártnál nehezebben zajlik, mert az ország egy részében a számlálást is akadályozó kemény tél tombol. A választás egyik résztvevője bizonyosan Gonzalo Sanchez de Lozada, volt elnök, jelenleg dúsgazdag bányatulajdonos lesz, aki a voksok 22,457 százalékát szerezte meg. A második helyre hétfői közlés szerint – 99,76 százalékos feldolgozottság után – Evo Morales, a kokatermesztők szövetségét vezető ajmara indián jött fel 20,943 százalékkal, megelőzve a korábban esélyes Manfred Reyes Villát, aki eddig 20,917 százalékot kapott.

Morales a választások előtt alig négy százalékos lakossági támogatottsággal rendelkezett, de a voksoláson kilenc tartományból háromban győzni tudott. Kampányában szembeszállt a kokatermesztés elleni – az Egyesült Államok által is támogatott – kormányzati törekvésekkel, és elhódította azokat a szavazókat is, akik csalódtak a régi vágású politikusokban és az elmúlt 20 év demokráciájában. Tíz bolíviai közül hat szegénységben él, sőt a vidéki lakosság soraiban tíz közül kilenc. Az utóbbi években ijesztően nő a bűnözés a koldusszegény dél-amerikai országban, különösen az erőszakos bűncselekmények – bankrablások, emberrablások, pokolgépes merényletek – mutatója emelkedik meredeken. A volt polgármester – populistának mondott – Manfred Reyes Villa jelentős támogatottságát is a súlyos gazdasági válsággal és a társadalmi feszültségekkel magyarázzák. Az elnökségre mindazonáltal elemzők Sanchez de Losadát tartják esélyesnek, aki 1993 és 1997 között már irányította egyszer az országot. Az elnöknek augusztus 6-án kell átvennie hivatalát – jelentette az AP hírügynökség.