Hivatalosan is megalakult az Afrikai Unió kedden a dél-afrikai Durbanben. Az alapítók az EU-t tekintik az új összafrikai szervezet mintájának. Az 52 tagállam képviselői megállapodtak arról, hogy közös parlamentet, központi bankot, törvényszéket és egységes valutát is létrehoznak.

Az alakuló ülésen arról is döntöttek, hogy az AU elsődleges feladata a nyomor enyhítése és az emberi jogok érvényesítése lesz. Büszkeséggel teli, egyben kihívást jelentő pillanathoz érkeztünk – állapította meg Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, megnyitva az AU első csúcstalálkozóját. Mbekit választották az AU első elnökének is. Bár az AU-val szembeni elvárások az egész kontinensen nagyok, többen kritikusan megállapították, hogy az AU szerveinek megalakítása csak vontatottan halad. Az 52 tagállamból eddig csak négy írta alá az összafrikai parlament megalapítására vonatkozó jegyzőkönyvet. Több ország képviselői azt is kifogásolták, hogy aránylag kevés nő kap helyet az AU szervezeteiben.

Az AU megalakítását eredetileg Moamer el-Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője vetette fel, utólag azonban kevés beleszólása maradt az alapító dokumentum végleges formájába. Nem sikerült elérnie azt sem, hogy az AU központja Líbiában legyen. Az alakuló ülés döntése értelmében az egységszervezetet az etióp fővárosból, Addisz-Abebából irányítják majd. Az AU a hétfőn megszűnő Afrikai Egységszervezet (OAU) örökébe lép, amely első összafrikai szövetségként négy évtizeden át küzdött a gyarmati rendszer felszámolásáért. Az új szervezet a nyomor enyhítését és az emberi jogok érvényesítését tűzte ki fő feladatául, de a bírálók attól tartanak, hogy az új szervezet csupán új bürokráciát jelent majd, és nem lesz képes a fekete földrészt kihasználó zsarnokok és korrumpálódó kormányok megfékezésére. Az alapítók azt is kijelentették: az AU emberközpontú lesz szemben az Afrikai Egységszervezettel, ami nem volt más, mint a kontinens diktátorainak “klubja”.

Szakértők szerint az AU feladata nem lesz könnyű, mert elődjétől nehézkes és korrupt bürokráciát és komoly pénzügyi problémákat örökölt. Kofi Annan, az ENSZ afrikai főtitkára kijelentette: “Nagy lelkierőt és erős politikai akaratot követel, hogy a mai feltételek mellett sikeres szövetséget tudjunk létrehozni.” Olusegun Obasanio nigériai elnök pedig úgy fogalmazott: “Az embereknek türelmesnek kell lenniük velünk, mert a nyugati világ országai számára is hosszú időbe telt, mire eljutottak a demokrácia mai állapotába”. Az AU születését mindenesetre színpompás ünnepség köszöntötte. A gyűlést zulu harcosok tánca, légiparádé és katonai tisztelgés nyitotta meg. Meghívott vendégként jelen voltak a világbajnokságon sikeresen szereplő szenegáli és dél-afrikai futballválogatott tagjai is.