George W. Bush amerikai elnök kedden a Wall Streeten mondott beszédet vállalatvezetőknek a további könyvelési botrányok megelőzése érdekében tervezett intézkedéseiről. Javaslatai között szerepelt a könyvelési csalásokért járó börtönbüntetés duplájára emelése – áll a Fehér Ház közleményében.

A Bush adminisztráció botrány-elleni kampányának egyik pillére az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission – SEC) hatáskörének megerősítése, írja a BBC News. A SEC költségvetését 100 millió dollárral növelné az elnök. A másik kulcsfontosságú elem a szankciók súlyosbítása könyvelési csalások, és egyéb vállalati jelentésekkel kapcsolatos manipuláció esetén. Bush elnök többek között azt fogja javasolni, hogy azok a vezető beosztású dolgozók, akik dokumentumok megsemmisítésében részt vesznek (lásd: Enron-botrány) azonnali börtönbüntetést kapnak, még ha csak polgári eljárás indul is ellenük. “Teljes erőnkből üldözni fogjuk azokat, akik megsértik a törvényt” mondta Bush egy hétfői sajtótájékoztatón. “Tartozunk azzal az amerikai dolgozóknak, részvényeseknek és befektetőknek, hogy lezárunk minden kiskaput és biztosítjuk a dolgozók nyugdíját – és ezt meg is tesszük” tette hozzá az elnök. (Az Egyesült Államokban elterjedt az a módszer, hogy a dolgozók vállalati részvényben kapják a fizetésük egy részét, amit általában a nyugdíjalapjukban helyeznek el. – a szerk.)

Bush elnök szavai érdekes helyzetet vázolnak fel, hiszen még csak pár napja vallotta be egy közleményben, hogy ő is megszegte a törvényt még elnöksége előtt, üzletember korában, amikor elmulasztott időben dokumentumokat leadni egy nagymértékű részvényeladási ügyben. A papírokat egyébként nyolc hónapos késéssel adta le a hatóságoknak, írja a BBC News. Az elnök azzal hessegette el az újságírók erre vonatkozó kérdéseit, hogy az ügynek már lejárt a szavatossága, és azt mondta, hogy a hatóságok megvizsgálták az ügyet, és úgy döntöttek, nem indítanak eljárást ellene. A BBC washingtoni tudósítója szerint Bush elnök 1000 vállalati vezetőnek intézendő keddi beszéde karrierje egyik legnehezebbje lesz. A Bush-adminisztráció nagyon jó kapcsolatokat ápolt az amerikai nagyvállalatokkal, de a jelenlegi botránysorozat fényében keményen fel kell lépnie, hogy a befektetők – és az átlagpolgárok – bizalma a rendszerben helyreálljon, Justin Webb szerint. Ezt megnehezíti, hogy Dick Cheney alelnök ellen is vizsgálatot folytat a felügyelet az energiaszolgáltató Halliburton cég vezetőjeként végzett könyvelési módszerei miatt. Emelett kemény vádak érik a SEC vezetőjét, Harvey Pittet is (akit Bush elnök személyesen jelölt a posztra) a kongresszusban: mind demokrata, mind republikánus képviselők azzal vádolják, hogy túl közel áll bizonyos brókercégekhez és vállalatokhoz, amelyek működését felügyeli.

Bush javaslatai:

  • Az iratmegsemmisítésre vonatkozó szankciók megszigorítása.
  • A vállalati csalásért, könyvelési manipulációkért járó börtönbüntetés megduplázása, tehát 10 évre emelése.
  • A vállalati vezetők vállalati kölcsöneinek beszüntetése.
  • A vállalati vezetők kötelezése arra, hogy a befektetőknek “közérthető angolsággal” magyarázzák el, hogy miért a vállalat részvényeibe fektessenek.
  • A tőzsdék arra való kötelezése, hogy megköveteljék a részvénykibocsátó cégektől, hogy a cégvezetők többsége, a cég könyvvizsgálása, a cég figyelmeztetései, és kártalanító bizottsága “valóban megbízható” legyen.