Büntetés helyett csak figyelmeztetnék a rendőrök a rajtakapott marihuánafogyasztókat Nagy-Britanniában. A brit kormány enyhébb büntetési kategóriába sorolná a kannabiszt, és tartását, fogyasztását gyakorlatilag liberalizálná, míg a kereskedést szigorúbban büntetné.

Nagy-Britanniában szerdától várhatóan enyhébb büntetési kategóriába sorolják a kannabisz fogyasztását és birtoklását. A marihuána mellett több szakértő javasolja az ecstasy besorolásának megváltoztatását is. Az elképzelések szerint David Blunkett belügyminiszter B-ről C-re változtatja a marihuána besorolását, ám az ecstasy átsorolását valószínűleg elutasítja. A drogtörvény enyhítéséről tavaly októberben döntött a brit kormány. Az új szabályozás szerint a rendőrök nem tartóztathatják le a kannabiszt birtoklókat. Az új törvény hatálya alatt a rendőrség jobban összpontosíthatna a keménydrogok elleni küzdelemre és a drogkereskedelemre. Ezentúl a heroin és a kokain ellen kell minden eszközzel harcolni, nyilatkozták rendőri vezetők a BBC-nek. A rendelet a fogyasztás liberalizálása mellett maximalizálná a birtokolható mennyiséget, és szigorúbban büntetné a drgogkereskedőket.

Keith Hellawell, a kormány drogellenes stratégiájának egykori koordinátora ugyanakkor hevesen támadja a tervezetet. Véleménye szerint a cannabis veszélyes drog. “A legalizálás helytelen üzenet volna az ifjúságnak, ez Blunkett saját kezdeményezése” – nyilatkozta Hellawell a BBC-nek, jelezve, hogy nem ő adott tanácsokat a belügyminiszternek. A kormány többször elismerte, hogy a fiatalok körében nőtt a kábítószerfogyasztás, állítja Hellawell, aki nem feledkezett meg a már általánosan idejétmúltnak tartott kapuelmélet – a marihuánafogyasztás és a kemény drogok fogyasztása közötti kapcsolat – felemlegetéséről sem. A brit médiában csak “drogcár”-ként emlegetett Hellawell az utóbbi időben már csak heti két napot dolgozott nemzetközi kábítószerügyi tanácsadóként, mert nem mindenben értett egyet Blunkett drogpolitikájával. Az egykori rendőrfőkapitány most bejelentette, hogy erről a posztjáról is lemond. A konzervatívok vezetője, Ian Duncan Smith is ellenzi a módosítást. Smith látogatást tett London Brixton negyedében – ahol az új szabályozással kísérleteztek -, és azt állítja, hogy a lakosoknak több problémájuk van azóta, amióta a rendőrök enyhébben kezelik a kannabisszal kapcsolatos ügyeket.