Csökkent a bankkártyás visszaélések okozta kárösszeg Magyarországon. Továbbra is a kártyahamisítás a legnépszerűbb visszaélési forma, több mint felével csökkent azonban a vásárláskor történő visszaélések végösszege. A kereskedelmi forgalmat ért kár összege nem éri el a 0,1 ezreléket sem.

Hatezer alkalommal, 233 millió forint értékben éltek vissza magyarországi kibocsátású bankkártyával 2001-ben, negyvenhatezer forinttal kisebb értékben, mint 2000-ben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A visszaélések összértéke nem éri el a 2, 718 milliárd forintos kártyaforgalom 0,1 ezrelékét sem. A kártyacsalások legnépszerűbb változata a hamisítás volt, az elkövetett esetek több mint felében. Az így okozott veszteségek 65 százalékát vállalták magukra a kártyákat kibocsátó bankok, 21 százalékát a kereskedőkre, 14 százalékot az ügyfelekre hárították. A második legnagyobb visszaélési forma az ellopott vagy elveszett kártyákról történő pénzleemelés.

Az így okozott kár összege jelentősen nőtt 2000-hez képest. Kedvezőtlenebb ez a forma a kártya tulajdonosa számára is, az így elszenvedett veszteséget az esetek 81 százalékában az ügyfél fizeti, a bankok csak 11 százalék finanszírozását vállalták fel. 2001-ben több mint 46 millió forintot kellett elveszett vagy ellopott kártyájuk terhére fizetnie a kártyatulajdonosoknak. Csökkent ezzel szemben a hamis adatokkal igényelt kártyákkal történő visszaélések száma. Az ilyen esetekben a bank nem tudja másra terhelni a veszteséget, ezért fokozottabban figyelnek a kártya kibocsátásakor. Nem változott az internetes kártyacsalások összege.

A veszteség 44 százalékát a kártyát kibocsátó bank viselte, ami 4 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben. Tavaly a kártyabirtokos ügyfelekre 2000-hez képest 3 százalékkal kevesebbet, a veszteség 32 százalékát terhelték. A fennmaradó 24 százalékot a magyarországi és külföldi elfogadó bankok viselték, ami 7 százalékkal több, mint a megelőző évben. Az elfogadó üzletágban – kártyával történő fizetés esetén tavaly 3800 alkalommal, 157 millió forint értékben éltek vissza. Ez összesen a kereskedelmi kártyaforgalom 0,006 százalékát teszi ki. az előző évi kárérték 369 millió forint, 0,016 százalék volt, jelentősen visszaesett tehát a bolti fizetésnél történő visszaélések összege.