A hagyományos július 14-i felvonulás alkalmával egy férfi fegyverrel közeledett Chirac elnök tribünje felé Párizsban. A feltételezett merénylőt időben elfogták és leteperték a rendfenntartók.

Õrizetbe vettek Párizsban egy férfit, aki a francia forradalom évfordulóján tartott ünnepségek alatt fegyverrel közeledett a francia államfő felé. Az incidens a Bastille bevétele évfordulóján rendezett hagyományos július 14-i ünnepségen történt. Jacques Chirac a Champs-Elysées sugárút végénél fogadta a katonai alakulatok tisztelgését. A civil ruhás rendőrök felfigyeltek egy férfire, aki a bámészkodó tömegbe vegyülve, egy gitártokból puskát kapott elő, s az elnököt szállító nyitott kocsi felé célzott.

A körülötte álló nézők a rendőrök segítségével ártalmatlanná tették a merénylőt. A dulakodás közben a merénylő fegyvere elsült, de nem veszélyeztetett senki, mivel az intézkedő biztonságiak a fegyver csővét az ég felé irányították. A fegyveres merénylőt Maxime Brunerie néven, egy szélsőjobboldali diákszervezet tagjaként ’97 óta tartja nyilván a francia rendőrség. Brunerie első vallomása a rendőrség szerint annyira összefüggéstelen, zagyva volt, hogy kivizsgálásra pszichiátriai intézetbe szállították.