Akár 85 grammnyi marihuánát is szabadon tarthatnának maguknál a nevadai polgárok, amennyiben népszavazáson elfogadják egy helyi civilszervezet alkotmány-kiegészítési javaslatát.

A drogtörvény liberalizációjáról is szavazhatnak majd a nevadai választók a november 5-i általános képviselőházi választásokon. A Nevadaiak a Felelős Rendfenntartásért (NRLE) nevű civil szervezet kezdeményezésére összegyűlt a kérdés szavazásra bocsátásához elegendő aláírás. A civil szervezet módosítási javaslata alapján nem fenyegetné letartóztatás a marihuánát kis mennyiségben birtoklókat. Nevada korábban kiemelkedően szigorú drogtörvényéről volt ismert, az egyszerű birtoklás is bűncselekménynek számított. Egy évvel ezelőtt enyhítettek a szabályozáson, azóta az egy unciánál – 28,35 grammnál – kisebb mennyiség birtoklása legfeljebb hatszáz dollárra büntethető szabálysértésnek számít. Az NRLE javaslata három uncia – 85 gramm – marihuána birtoklását engedélyezné a felnőtteknek.

Továbbra sem engedélyezné a tervezet a fogyasztást nyilvános helyeken, és tilos volna marihuána hatása alatt vezetni. Felkéri azonban a tervezet az államot arra, építsen terjesztési hálózatot az orvosi felhasználású marihuána árusítására azoknak a betegeknek, akiknek a kezelés részét képzi a fogyasztás. Nevada egyike az Egyesült Államok azon tagállamainak, ahol engedélyezett a kannabisz orvosi felhasználása. Nevadában jelenleg 185 beteg számára engedélyezett a fogyasztás, a pácienseknek maguknak kell megtermelniük a kendert. A magok beszerzését nem szabályozza a jelenleg érvényes rendelet. Az NRLE javaslata – mely alkotmány-kiegészítésként bekerülne az állam alaptörvényébe – hangsúlyosan foglalkozna a droghasználat megelőzésével a fiatalkorúak és a gépjárművezetők körében.

“Napjainkban felelős, jogkövető emberek számíthatnak letartóztatásra, csak mert kis mennyiségű marihuánát birtokolnak. Kezdeményezésünk megvédi a felelős-, és megbünteti a felelőtlen fogyasztókat” – nyilatkozta a Las Vegas Review Journalnak Billy Rogers, az NRLE szóvivője. Véleménye szerint a rendőrség így felszabaduló energiáit komolyabb bűntények, akár a terrorizmus elleni küzdelemre is fordíthatná.

Az alkotmánykiegészítést – amit a rendfenntartó szervezetek elleneznek – két elkülönült szavazáson kell elfogadnia Nevada lakóinak, így legkorábban 2004-ben léphet életbe. Nevada 2000-ben engedélyezte a marihuána orvosi felhasználását, szemben a szövetségi kormányzat álláspontjával, a washingtoni tisztviselők szerint szövetségi szinten továbbra is tiltott a marihuána bármilyen formában történő fogyasztása. Az FBI adatai szerint Amerika szerte 750 ezer embert tartóztattak le marihuána birtoklás miatt 2000-ben, szemben az 1991-es 300 ezer letartóztatottal.