Bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában kérte tegnap az emberkereskedelem minősített esetével bűnsegédként megvádolt Czeizel Endre orvos-genetikus felmentését ügyvédje, a Fővárosi Bíróságon kedden előadott perbeszédében.

A vád szerint 1994-96-ban Czeizel Endre közreműködött egy magyarországi és több, Gáti Marianna amerikai állampolgár által irányított külföldi, jogellenes, pénzért történő örökbeadásban. Az ügyész korábban perbeszédében minden vádlottnak felfüggesztett szabadságvesztést kért. Czeizel Endre az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, ügyvédje pedig azt hangsúlyozta perbeszédében: a professzor nem illegális, anyagi haszonszerzést célzó örökbefogadások miatt működött együtt Gáti Mariannával, hanem csak azért, hogy ha egy örökbefogadásra Magyarországon már nincs lehetőség, külföldön létrejöhessen. Az ügyvéd szerint az orvos-genetikus felelőssége legfeljebb annyiban állapítható meg, hogy nem ellenőrizte kellőképpen a külföldi örökbefogadások ügymenetét. Ez azonban büntetőjogilag nem értékelhető. Az ügyvéd úgy vélekedett: elsősorban az örökbefogadásokban közreműködő külföldi jogászok feladata lett volna a gyámhatósági eljárás megindítása. – Czeizel Endre nem kívánja elhárítani a felelősséget, de nem is kíván a kelleténél többet elvállalni – tette hozzá a professzor ügyvédje.

Arról az 5000 dollárról szólva, melyet 94-ben utalt egy egyesült államokbeli intézeten keresztül Gáti Mariann Czeizel Endrének, az ügyvéd leszögezte: ez még a külföldi örökbefogadások előtt történt, és a professzor nem is tudott a számlájára érkezett pénzről. Amikor tudomást szerzett róla, felajánlotta jótékony célra. Szintén védence felmentését kérte kedden Gáti Mariann Budapesten élő édesanyjának Rózsa Bélánénak az ügyvédje. Az ugyancsak bűnsegédi magatartással vádolt idős asszony az ügyészség szerint segített útlevelet, munkahelyi igazolást szerezni a külföldre induló kismamáknak, illetve újsághirdetésben keresett terhes asszonyokat külföldi örökbeadáshoz. Rózsa Béláné ügyvédje szerint bár kaptak pénzt az örökbeadó – tettesi magatartással vádolt – szülők, az ügyletet nem az anyagiak motiválták. A pénz csupán a terhesség alatti egészséges életmód költségeinek fedezésére szolgált. A külföldi örökbeadások miatt indult büntetőeljáráshoz egyesítettek már bírói szakban egy magyarországi esetet, ahol bűnsegédként vádolja az ügyészség Czeizel Endre mellett Körmendy-Ékes Judit ügyvédet, az ORTT jelenlegi elnökét, tettesként pedig az örökbeadó, illetve örökbefogadó szülőket. Körmendy-Ékes Judit és a magyar örökbefogadó házaspár védelmében eljáró ügyvéd szintén bűncselekmény hiányában történő felmentést indítványozott keddi perbeszédében. Az ügyvéd kifogásolta, hogy az eljárás során összemosták ezt az ügyet a többivel, holott a gyermek Magyarországon maradt, és a gyámhivatalnak az eltelt hét év során semmi kifogása az örökbefogadás ellen.

Az ügyvéd szerint ez esetben a büntető hatalom betolakodott a családba, és azokat tartja évek óta büntető eljárás hatálya alatt, akik kisebbségi sorsba született gyereket karoltak fel, és legalábbis a vér szerinti szülővel egyenrangú gondoskodást nyújtanak neki. Az ügyvéd kiemelte, hogy az örökbefogadás gyámhivatali engedéllyel történt, és az örökbefogadók is nyilatkoztak a hatóságoknak arról, hogy nem adtak ellenszolgáltatást. Körmendy-Ékes Judit e vádirat szerint közreműködött a jogellenes magyarországi örökbeadásban, és továbbította az érte járó 800 ezer forintot a vér szerinti szülőknek. Ennek kapcsán az ügyvéd megjegyezte: Körmendy-Ékes Judit egy megszállott gyermekvédő, aki ügyvédjelölt korában baráti segítséget nyújtott az ügylethez. Maga a pénzátadás a vád szerint alapvetően az örökbeadók vallomásán alapszik, akik az eljárás során többféle előadást is tettek. Az ügyvéd szerint ez nem tekinthető kétségbevonhatatlan bizonyítéknak, ezért kérte, hogy az örökbeadók vallomását vesse el a bíróság. Az ügyvéd kitért arra is: rendkívül méltánytalannak tartja, hogy a büntetés kiszabás tekintetében is összemosta az ügyészség a több külföldi, illetve az egy magyarországi örökbefogadást, és minden vádlottnak ugyanazt a büntetési nemet indítványozta. A büntetőper csütörtökön a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezésével folytatódik, elsőfokú ítéletét azonban a Fővárosi Bíróság várhatóan már csak a jövő héten, a törvénykezési szünet ideje alatt hirdeti ki.