Az Európai Unió nyolc országában illegális szteroid hormonokkal fertőzött állateledelek és üditőitalok kerültek a piacra. Az élelmiszerbotrány többek között Belgiumot, Hollandiát, Németországot, Franciaországot és Spanyolországot érinti.

A helyzet feltérképezésére és megoldására kedden egy tudósokból álló csoport találkozót szervezet. Ennek kezdete előtt David Byrne, az Európai Bizottság egészségért és fogyasztóvédelemért felelős megbízottja kijelentette, hogy “a gyógyszerészeti hulladék tisztességtelen kereskedelme és elhelyezése” felelős az incidensért, és hogy újabb szabályozásokat kíván bevezetni az állateledelekkel kapcsolatban.

A botrány július elején, néhány hollandiai disznófarmon kezdett kibontakozni, ahol szokatlan terméketlenségi hullámot tapasztaltak a kocáknál. Az állatok eledelének tesztelésekor medroxy progesterone acetate (MPA), azaz egy terméketlenséget okozó szintetikus progeszteron jelenlétét mutatták ki. Az MPA-t emberi fogamzásgátló tablettákban és hormonterápiák során alkalmazzák. Észak-Amerikában és Ausztráliában a haszonállatok növekedésének elősegítésére is felhasználható, az Európai Unióban azonban ez szigorúan tilos.

A nyomozás egy csődbe ment belgiumi céghez vezetett: a Bioland szennyezett glukóz szirupot adott el élelmiszergyártóknak. A Bioland egy amerikai gyógyszergyártó vállalat, a Wyeth Pharmaceuticals írországi üzemének cukorral szennyezett vizéből állította elő a szirupot. A víz a hormontabletták cukorbevonatának készítésekor keletkezett. Egyes jelentések szerint a Biolandnak nem volt engedélye gyógyszerészeti hulladék kezelésére, illetve emberi élelmiszer gyártására. A belgiumi hatóságok július nyolcadikán bejelentették, hogy a Bioland által előállított glukózból két üdítőitalt gyártó vállalat is vásárolt. Az italokban 2001-ben egy ellenőrzés során nagy mennyiségű MPA-t találtak. A hatóságok nem árulták el, hogy mely italok voltak szennyezettek, mindössze annyit mondtak, hogy már nincsnek forgalomban.

A szennyezett ételek azonban még igen. Németországban több mint 1300 gazdálkodó, összesen 8500 tonnát vásárolt belőle. Most ezek a gazdálkodók addig nem adhatják el állataikat élelmiszergyártóknak, amíg az összes eledelt le nem tesztelik, illetve meg nem tisztítják. A holland hatóságok az összes vágóhídra küldött állatot letesztelik. Az Európai Bizottság keddi tanácskozásának egyik valószínű eredménye az lehet, hogy a Bizottság egy olyan lista elkészítését fogja javasolni, amely az állateledelekben felhasználható összetevőket tartalmazza. Az EU jelenleg csak azt határozza meg, hogy mit nem szabad felhasználni.