Egy moszkvai kerületi bíróság betiltotta szerdán a Russzkije Vedomosztyi nevű újságot szélsőséges, nacionalista és antiszemita írások megjelentetése miatt.

Az újság betiltását a sajtó, a televízió, a rádió és a tömegtájékoztatás ügyeiért felelős minisztérium azután kezdeményezte, hogy a szerkesztőség két figyelmeztetés után sem volt hajlandó felhagyni a nemzeti gyűlölködés szítására alkalmas cikkek és a jelenlegi rendszer megdöntésére irányuló felhívások közlésével. A bírósági kereset alapjául az újság 2000-2001-ben megjelent példányai szolgáltak. A szakértők például csak a lap 2000. évi 35. számában több mint száz olyan kijelentést találtak, amelyek sértik a sajtótörvény előírásait. Viktor Korcsagin, a lap főszerkesztője a súlyos vádakat azzal hessegette el, hogy “az újság alapvető céljai és feladatai közé tartozik az orosz nép problémáinak feltárása”. A minisztérium felállítása, azaz 1999 óta először fordul elő, hogy bíróság tiltja be nemzeti gyűlöletet szító újság tevékenységét.

Folyamatban van egy másik hasonló per is, amely az Eduard Limonov író által vezetett szélsőséges nemzeti-bolsevik párt újságja, a Limonka betiltását célozza. A minisztérium többszöri írásbeli figyelmeztetés után azért indított bírósági eljárást az újság ellen, mert gyűlölködést szító, az alkotmányos rend és a hatalom erőszakos megdöntésére felszólító, valamint háborús propagandát tartalmazó cikkeket közölt. Ettől az ügytől függetlenül Limonov és néhány társa szintén bíróság elé került. A 2001 áprilisa óta előzetes letartóztatásban ülő pártvezért, Alekszej Volinyint, a Limonka főszerkesztőjét és a párt további három aktivistáját terrorakciók előkészítésével, illegális fegyveres csoport létrehozásával és jogosulatlan fegyvertartással vádolja az ügyész. Limonovot és Volinyint az államrend erőszakos megdöntésére irányuló felbújtással is gyanúsítják. A Szaratovban július 8-án megkezdődött pert egyébként már másnap elnapolták szeptemberre, hogy a bíróság által kirendelt védőügyvédeknek legyen elég idejük megismerkedni a peranyaggal.