Az amerikai drogüldöző ügynökség, a DEA azzal vádol egy állítólagos szaúdi herceget, hogy 1999-ben diplomáciai mentességét kihasználva két tonna kolumbiai kokaint csempészett magánrepülőgépén Caracasból Párizsba, két kolumbiaival és egy spanyol műgyűjtővel szövetkezve.

Mint Reuters a floridai lapok csütörtöki beszámolói alapján hírül adta, egy szövetségi vádesküdtszék egy DEA-ügynök eskü alatt tett írásbeli vallomása alapján vádat emelt a négy személy ellen forgalmazási célú kokainbirtoklásra való szövetkezésért. Eddig csak az egyik kolumbiait, egy Miamiban élő ingatlanügynöknőt tartóztattak le, lakásában lefoglalva Fernando Botero kolumbiai festő három olajfestményét. A DEA szerint a szaúdi herceg, Najef bin Szultan bin Favvaz al-Saalan, aki rövid ideig élt Miamiban, alighanem hazájában tartózkodik, a spanyol műgyűjtő pedig talán Svájcban. A sivatagi királyság washingtoni nagykövetsége mindenesetre közölte, hogy nem tud ilyen nevű szaúdi hercegről.

A DEA szerint az ingatlanügynöknő hozta össze a herceget a kolumbiai kábítószer-kereskedőkkel, míg a másik kolumbiai a szállítmány dél-amerikai útját gondozta, a spanyol pedig az európai terítést intézte. Al-Saalan gépe 1999. május 16-án érkezett meg a fény városába. Miután a csempészáru az utcára került, a spanyol rendőrség elkobzott 190 kilót, a francia pedig 804-et, így az összeesküvők nem tudtak fizetni a kolumbiai drogkereskedőknek. A spanyol műgyűjtő két értékes képpel próbálta kiegyenlíteni a számlát, és ezeket a DEA márciusban lefoglalta egy New York-i műkincsraktárban.

Az egyik Francisco de Goya spanyol mester festménye, A postakocsi kirablása (1793), a másik pedig a japán impresszionista Tsuguharu Foujita Fiatal nő mellképe című alkotása (1924). Mindkét festményt egy-egymillió dollárra taksálják, és a DEA azt reméli, hogy per befejeztével mindkettőt elárvereztetheti. Mindamellett az El Nuevo Herald szerint egy barcelonai műkereskedőnő máris keresetet nyújtott New Yorkban a DEA ellen, azt állítva, hogy a két kép az övé.