Két holland cég coffee shopokat készül nyitni Nagy-Britanniában. A fű étlapról való rendelését az enyhülő brit drogtörvények sem teszik lehetővé, a vállalkozók azonban bíznak a hatóságok rugalmasságában.

Miután David Blunkett brit belügyminiszter átsorolta a marihuánát a B veszélyességi kategóriából az alacsonyabb C kategóriába, két holland cég azonnal bejelentette, hogy coffee shopokat nyitna a szigetországban. A The Bulldog és a Dutch Experience a körülbelül 50 coffee shop megnyitásával többek között azt szeretné elérni, hogy a marihuána fogyasztása elfogadottá váljon Nagy-Britanniában. A Hollandiában 20 ilyen létesítményt üzemeltető tulajdonosok szerint a kávézók Amszterdamban sem működhetnének, ha betű szerint ragaszkodnának a szabályokhoz, az üzletek sikere azonban kompromisszumra késztette a hatóságokat. A terv pártolói úgy gondolják, hogy a brit hatóságok is lennének annyira rugalmasak, mint holland kollégáik.

Az új brit drogtörvény nem legalizálja a marihuánát, de fogyasztásért ezentúl nem lehet letartóztatni senkit. A terjesztést ezzel szemben minden eddiginél szigorúbban, akár 14 éves börtönbüntetéssel is sújthatják, így elvileg a marihuánát árusító üzletek működése is törvénytelen lenne. Annak idején a holland üzletek is úgy kezdték, hogy csak megengedték a fű szívását, de nem árusították. Valószínűleg az első hónapokban a brit egységekre is ez a sors várna. Egy ilyen üzlet már szeptember óta működik Stockportban. Eddig a rendőrség három razziát tartott, de a létesítmény nem zárták be – mintegy napi 200 vendéget fogad. Egy kávézótulajdonos már tanfolyamokat is szervez a leendő üzemeltetők részére. Az ötnapos, 575 fontba kerülő (kb. 225 ezer forint) kurzusra eddig húszan jelentkeztek, jelentette a Telegraph.