A jelenlegi miniszterelnök tisztázta vagyonbevallását, ellene nem indul eljárás a vagyonnyilatkozata miatt. Az előző kormányfő válaszát vagyongyarapodásáról csak délután négy körül kapta kézhez a mentelmi bizottság elnöke, így ügyében egyelőre még nincs döntés.

A mentelmi bizottság MSZP-s elnöke elutasította a fideszes Répássy Róbert beadványát, mivel alaptalannak ítélte azt. Az ellenzéki politikus azért fordult a mentelmi bizottsághoz, mert szerinte Medgyessy Péter nem tüntette fel cégei eladásából származó jövedelmét a vagyonnyilatkozatában, valamint a két értékes budai ingatlanra vonatkozó haszonélvezeti jogát sem. Medgyessy Péter tisztázta vagyonnyilatkozatának vitatott pontjait, ezért nem indul ellene eljárás – mondta a mentelmi bizottság elnöke, Géczi József az [origo]-nak. Nincs olyan előírás, amely szerint a haszonélvezeti jogot fel kell tüntetni a nyilatkozatban, annak ellenére, hogy vannak olyan képviselők, akik ezt is beírják, a cégeladásból származó jövedelmet pedig a megtakarítás rovat reálisan tartalmazhatja – indokolt a politikus, aki hozzátette: nem hívja ezért össze a bizottságot.

Hétfő délután négykor kaptuk kézhez az előző miniszterelnök, Orbán Viktor válaszát, amelyben tisztáznia kell vagyongyarapodását, át kell tanulmányozni, mielőtt döntést hozunk róla – mondta Géczi József. Orbán Viktor arról tájékoztatta az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökét, hogy saját maga és felesége 2002. január 31-i és 2002. június 14-i vagyonnyilatkozata között semmilyen ellentmondás nem áll fenn – tartalmazza a volt kormányfő titkárságának közleménye. A közlemény szerint a volt miniszterelnök tájékoztatta a bizottság elnökét, hogy a szocialista képviselőkkel azonos tartalmú állításokat közlő sajtóorgánumokkal szemben indított sajtóperekben első fokon pert nyert. Jelezte: a jövőben a valótlan híreszteléseket közlő orgánumok ellen személyiségi jogainak védelmében további pereket indít.

Az a közlemény, amelyet korábban a sajtóban kiadott, nem ad választ a vagyongyarapodására – vélte a mentelmi bizottság elnöke. Orbán Viktor ugyanis közzétette feleségének februári – zárt – vagyonnyilatkozatát, amelyből több vagyontárgy szerepelt a kifogásolt júniusi bevallásában. Ha az előző miniszterelnök nem ad vagy nem tud magyarázatot adni vagyongyarapodására, eljárás indul ellene. Orbán ellen két szocialista képviselő kezdeményezett vizsgálatot, mert júniusi bevallása szerint számos ingatlannal gyarapodott a februárihoz képest, amit a feltüntetett jövedelemmel nehezen lehet magyarázni. Így egy XII. kerületi házzal, valamint két földbirtokkal nőtt az Orbán család vagyona – derül ki a két nyilatkozat összehasolításával. Jövedelemként a hat hónapig járó miniszterelnöki fizetés, valamint a képviselői alapdíj volt megadva. Orbán Viktor számláján közel kilencmillió forinttal több pénz volt júniusban, mint februárban a bevallás szerint, viszont 20 millió forintos tartozásuk lett feleségével közösen, míg korábban nem voltak eladósodva.