A kínai külügyminisztérium hétfőn elítélte, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújt kínai cégeket, amiért modern hagyományos, illetve vegyi vagy biológiai fegyverekhez való részegységeket adtak el Iránnak 2000 szeptembere és 2001 októbere között.

A szankcióval sújtott cégekkel, illetve menedzserekkel az amerikai kormányszervek és vállalatok nem köthetnek üzletet. A kínai külügyi szóvivő szerint azonban értelmezhetetlen büntetőintézkedésekről van szó. Kína ugyanis mindig ellenezte a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését, és a lehető legnagyobb gondossággal eleget tett ebből fakadó kötelezettségeinek – idézi a szóvivői közleményt az AFP hírügynökség.

Alig több mint másfél év alatt ez már az ötödik szankciósorozat olyan kínai vállalatok ellen, amelyeket az USA fegyverek vagy kényes technológiák Iránnak való eladásával vádol. Összesen kilenc céget érint az intézkedés, de Washington nem közölte, melyeket. Egy indiai vállalatot is hasonló büntetéssel sújtottak Washingtonban a fegyverzetkorlátozásról szóló 1991-es és 1992-es nemzetközi szerződésekre hivatkozva.