A Czeizel-per majd minden vádlottját bűnösnek találta az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság szerdán. Czeizel Endre orvost emberkereskedelemben való bűnrészesség miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A szerdán kihirdetett ítélet szerint az elsőrendű vádlott Czeizel Endre orvost négyrendbeli emberkereskedelemben való bűnrészességben találták bűnösnek, amiért egy év hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodrendű vádlott Merhala Zoltán ötrendbeli emberkereskedelemben való bűnrészességért 1 év 10 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést, míg a harmadrendű vádlott, Rózsa Béláné 13 rendbeli emberkereskedelemben való bűnrészesség miatt 2 év, három évre felfüggesztett börtönt kapott. Bűnösnek találta a bíróság a családi állás megváltoztatása vádpontban Körmendy-Ékes Judit ORTT elnököt is, akit első fokon három hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek. Az ügyészség Czeizel Endre orvos-genetikust, a munkatársát, Rózsa Bélánét és több örökbeadó szülőt vádolt súlyos bűncselekményekkel és felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, míg a védők felmentést kértek, a vádlottak pedig tagadták bűnösségüket.

A vád szerint 1994-96-ban több, nehéz anyagi helyzetben lévő magyar nő a tengerentúlon szülte meg és adta örökbe gyermekét, amiért 1-8 ezer dollárt kapott. Az ügyleteket az Egyesült Államokból Gáti Marianna magyar származású amerikai-magyar állampolgár irányította, aki ellen Magyarországon nem indult eljárás. Gáti Mariannával állt kapcsolatban jelen eljárás vádlottjai közül édesanyja, Rózsa Béláné, továbbá Czeizel Endre és tudományos titkára, Merhala Zoltán, akik az ügyészség szerint anyagi haszonszerzés céljából bűnsegédi magatartással segítették elő a jogellenes örökbeadásokat. Az ügyhöz bírói szakban egyesítettek egy magyarországi, pénzért történő örökbeadást. Ennek kapcsán bűnsegédi magatartással vádolták Körmendy-Ékes Juditot is, továbbá az örökbeadó és az örökbefogadó szülőket.

A bűnösség megállapítható, mivel a vonatkozó törvények értelmében a gyámhatóság tudta, beleegyezése nélkül magyar gyermek nem adható örökbe külföldi szülőknek, illetve külföldi gyermeket nem fogadhatnak örökbe magyar szülők – mondta az indoklásban Lassó Gábor bíró, a tanács elnöke. Ugyancsak törvénybe ütközik, hogy a vádlottak bizonyíthatóan anyagi ellenszolgáltatásért cserébe végeztek közvetítői munkát egyesült államokbeli partnereikkel.