A hónap végén ér véget a cannabisszal kapcsolatos jogszabályok enyhítésének hatását vizsgáló rendőri kísérlet London déli részén.

A kísérlet keretében London Lambeth kerületében a rendőrség egy éven keresztül csupán figyelmeztette azokat, akiknél kis mennyiségű cannabist találtak. Ez a tolerancia azt célozta, hogy a hatóságok jobban tudjanak koncentrálni a kemény drogok elleni küzdelemre. Augusztus 1-től a helyi rendőrség ismét letartóztathatja azokat, akiknél bizonyos “súlyosbító körülmények között” marihuánát találnak. Ilyen körülmény lehet, ha a közrend megzavarásától tartanak, ha a “füvet” nyilvános helyen szívják, vagy pedig a birtokló 17 év alatti. A cannabist pedig elkobozzák.

A londoni rendőrség csütörtökön információs kampányt kezdett a kísérlet végéről. Többnyelvű kis brosúrákat osztogatnak, illetve plakátokon tájékoztatják a járókelőket, de bedobják a közleményt postaládákba, terjesztik pubokban és diszkókban is. David Blunkett brit belügyminiszter július 10-én bejelentette, hogy enyhítik az ország kábítószertörvényét, és ennek értelmében a cannabis megítélése olyan lesz, mint egy egyszerű kedélyjavító gyógyszeré. Ezt az új besorolást, akárcsak a lambethi kísérletet, élesen bírálták ellenzéki politikusok, a kerület lakói, valamint több, a kábítószer ellen harcoló szervezet is.