Az előre bejelentetteknek megfelelően vezetik be január elsejétől az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. Az új adónemet minden évi bruttó tízmilliós bevételt el nem érő vállalkozás választhatja, és kiszámlázhatja az áfát is. Az adó mértéke a bruttó bevétel 15 százaléka lesz.

A Pénzügyminisztérium befejezte az egyszerűsített vállalkozói adóval, az evával kapcsolatos egyeztetéseket – nyilatkozta lapunknak Burány Sándor, a tárca politikai államtitkára. Elmondta: a minisztérium az új adónemmel kapcsolatos kérdések négyötödére megtalálta a válaszokat, most már szinte csak a szabályok megfogalmazása van hátra.

A tárca a meghirdetett elveken nem kíván változtatni – oszlatta el ismét azokat a kétségeket Burány, amelyek egy korábbi – a szocialisták programjában szereplőnél jóval szűkebb körre vonatkozó, és szigorúbb szabályokat tartalmazó – előterjesztés kapcsán támadtak. Az eva választását tehát minden olyan egyéni és társas vállalkozásnak (betéti társaságnak, kft.-nek) lehetővé teszik, amelynek bruttó – tehát áfával együtt számolt – árbevétele nem haladja meg a tízmillió forintot. Az új adó a bruttó bevétel 15 százaléka lesz, ezzel pedig – a foglalkoztatottak személyi jövedelemadóján és tb-járulékain kívül – a vállalkozó minden központi közteher kötelezettségét letudja. Ez a 15 százalék tehát az áfa, a társasági adó, és a nyereségadó megfizetését váltja ki. Burány szerint ezzel a cégek mentesülnek a kiadásaik könyvelésének kötelezettsége alól. Mint mondta, a cél az adminisztrációs terhek csökkentése, ám a társaságoknak továbbra is “gyűjteniük kell a kiadási számlákat”. (Kivételt ez alól a kettős könyvelés alá tartozó kft.-k jelenthetnek majd. Esetükben ugyanis az uniós szabályok nem engedik meg a kiadások könyvelésének elhagyását, vagy azt, hogy a mérlegkészítéstől el lehessen tekinteni. Ugyanakkor a PM-nél dolgoznak azon, hogyan lehet megfelelni egyszerre az uniós követelményeknek és az adminisztráció-csökkentési törekvéseknek.)

Az evát választó vállalkozók kiszámlázhatják az általános forgalmi adót is – erősítette meg a politikai államtitkár. Elmondta: korábban valóban felmerült, hogy az evával együtt járjon az alanyi áfamentesség. E szerint az ezt az adófajtát választó vállalkozók nem számlázhatták volna ki az áfát. A tervet azonban elvetették, hiszen ebben az esetben versenyhátrányba került volna az a cég, amelynek evás vállalkozó dolgozik, mert nem áfával növelt értékű számlát kapott volna, s így a munka utáni forgalmi adót nem igényelhette volna vissza. Ezért a tárca úgy döntött: az eva alá tartozó vállalkozó is számlázhat áfát, és ezt az a cég, amelynek dolgozik, vissza is igényelheti, amennyiben erre jogosult.