Három nappal az EU-bővítési tárgyalások újabb fordulója előtt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szükségesnek látta rövid nyilatkozatot kiadni arról, hogy a bővítés nem fog késni.

A bővítés első hullámának 2004. január 1-jei időpontját senki sem vonta kétségbe – olvasható a nyilatkozatban. A bizottság mindent megtesz azért, hogy 2002 végére befejezze a csatlakozási tárgyalásokat, és tartja magát a legutóbbi csúcsértekezleten elfogadott ütemtervhez.

A mezőgazdasági fejezeten múlhat
Tény, hogy amióta a mezőgazdasági fejezet és az új tagok gazdáinak járó közvetlen uniós támogatások ügyében a tizenöt tagország november elejére halasztotta a közös álláspont kialakítását, mert olyan nehezen jutnak dűlőre, minduntalan felbukkannak a nyugati sajtóban olyan találgatások vagy vélt értesülések, hogy a csatlakozási tárgyalások el fognak húzódni, és év végén, a koppenhágai csúcson nem tudják majd lezárni őket. Az e félévben az elnökséget ellátó Dánia miniszterelnöke, Anders Fogh Rasmussen az elnökség átvétele óta nem győzi hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a tárgyalások befejezése év végére lehetőleg mind a tíz tagjelölttel, de ha nem, akkor annyival, ahány jelölt ország képes lesz erre. Hangoztatta, hogy késlekedésre semmi ok, mert a legtöbb tárgyalási fejezetet e tíz ország már lezárta, és amit nem lehet megoldani ebben a félévben a hátralevő kérdések közül, azt a jövő évben sem lehet jobban. Sőt, az uniós intézmények reformjáról tárgyaló konvent jövő évi befejezése, majd a kormányközi értekezlet egyáltalán nem könnyítené meg a bővítési tárgyalások folytatását.

Mi készülünk, és az EU?
Kívülálló szakértők viszont gyakran megfogalmaznak olyan véleményt, hogy az EU valójában nincs kellően felkészülve eddigi legnagyobb bővítésére. Ennek jeleként értékelik az anyagi kérdésekről elhúzódó belső alkudozást, a közös mezőgazdasági rendszer körül megint kiújult vitákat, amelyek kisugároznak a csatlakozási folyamatra is, elvégre a közös költségvetés közel felét a mezőgazdasági kiadások alkotják, s abból jelentős kifizetések járnak majd az új tagoknak is.