A pénzügyi kérdések előtt Magyarországnak már csak a versenypolitika, az adózás és a szabad tőkemozgás témaköre van hátra

Az Európai Unió bővítési tárgyalásain Magyarországnak kedden két további tárgyalási fejezetetet sikerült ideiglenesen lezárnia, s ezzel közel került a technikai jellegű fejezetek őszi befejezéséhez.

Az EU hétfőn és kedden tíz tagjelölt országgal folytatta a csatlakozási tárgyalásokat, és a függőben levő fejezetek felét ideiglenesen lezártnak nyilvánították. A még fennmaradt nyitott kérdésekről szeptemberben folytatják és esetleg be is fejezik a tárgyalásokat, és az év végére maradnak az anyagi vonatkozású fejezetek. Az ütemterv szerint az EU a decemberi kooppenhágai csúcsértekezleten akár tíz országgal is lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat, ami után jövő tavasszal következhet a csatlakozási szerződések aláírása, majd a parlamenti megerősítés folyamata.

Juhász Endre főtárgyaló kedden magyar tudósítóknak elmondta, hogy a nyár előtti utolsó fordulón sikerült lezárni a kulturális és audiovizuális fejezetet, valamint a regionális politikát, amivel Magyarország így 26 lezárt fejezetig jutott a 31-ből.

A médiatörvény megszületése után elhárultak az akadályok a fejezet lezárása útjából, bár az Európai Bizottság egy-két észrevételt tett, amiben az ország nyilván alkalmazkodni tud az unió kívánalmaihoz. Ezek elsősorban a televíziós műsorok nyelvi arányaival kapcsolatosak.

További részletek: Korridor