Két veszélyes internetkalóz-hálózatot lepleztek le és számoltak fel az olasz hatóságok. A rendkívül ügyes informatikusok, akik között négy fiatalkorú is van, két csoportban, amelyek “Reservoir Dogs” illetve “Mentor” név mögött rejtőztek, számos titkos honlapot és számítógépes rendszert törtek fel.

Sikerült bejutniuk többek között az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, az amerikai szárazföldi hadsereg és a haditengerészet, valamint több nemzetközi egyetem és tudományos intézet, köztük a bolognai atomfizikai intézet weblapjára. Ezenkívül hitelkártyákat “klónoztak” on-line vásárlásokhoz, dekódolták a Seca 2 műholdas televíziót, és kalózpéldányokat készítettek a videopiacon nem forgalmazott sikerfilmekből.

A nyomozást 2001 októberében kezdték el az az olasz hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) közlése alapján, amelynek stratégiai fontosságú, titkos file-jaiba is behatoltak olasz látogatók. Házkutatásokat végeztek egész Olaszországban. Végül összesen 14 hackert tartóztattak le, többségük számítógépes biztonsági menedzser, rendszergazda. A vád ellenük informatikai csalás, rongálás és többrendbeli illegális behatolás. E vádpontok alapján akár 8 év börtönbüntetésre is ítélhetik őket.