Huszonöt üzlet bezárásáról és mintegy 35 millió forint mulasztási bírság kiszabásáról hozott határozatot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a hétfőn délben zárult balatoni akciója nyomán; a két és fél napos balatoni ellenőrzés költsége 4,5 millió forint.

Király László György, az APEH elnöke Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a teljes tóparti régióban szombaton reggel kezdődött Balaton 02 elnevezésű APEH-akcióban 106 operatív revizor vett részt, és a két és fél nap alatt 930 ellenőrzést végeztek. Ebből 654 esetben üzleteket – boltot, vendéglátóhelyet -, 286 alkalommal pedig piaci elárusítót vizsgáltak. A balatoni adórevizori “razzia” részleteiről Hajdú Miklósné, az APEH operatív főosztályának vezetője adott tájékoztatót. Elmondta: július 13-án már végrehajtottak a Balaton-parton egy előakciót, aminek a tapasztalatai lesújtóak voltak. A 103 vizsgálat 72 százalékban valamilyen negatív tény megállapításával végződött.

A hétfőn zárult akció tapasztalatai szerint valamit javult a balatoni vállalkozók körében a bizonylati fegyelem. A 930 ellenőrzésből 533 végződött valamilyen hiányosság megállapításával, ami 60 százalékos arányt jelent. A vizsgált egységek 43,9 százalékában nem adtak a vásárlásról, szolgáltatásról nyugtát. A szakember hangsúlyozta: a piacokon a legrosszabb a helyzet, a vizsgált elárusítók 61 százaléka nem adott bizonylatot. Az üzletekben ez az arány 36,2 százalék, ezen belül a vendéglátóhelyek “részesedése” 30 százalékos, ami komoly javulásnak nevezhető, ugyanis ezen a területen éveken át lesújtó volt a helyzet – vélekedett az APEH főosztályvezetője. Rámutatott: például a bolti kiskereskedők 62 százaléka nem adott nyugtát, a szolgáltatóknál az arány 50 százalékos, viszont az ellenőrzött termékelőállítóknak a 66 százaléka feledkezett meg a bizonylatról. Engedély nélküli tevékenységet 18-an végeztek, elsősorban tetoválók, vásározók, kürtőskalács-készítők.

Hajdú Miklósné tájékoztatott arról is: diszkókban, vidámparkokban, illetve éjjel-nappal nyitva tartó üzletekben 51 éjszakai ellenőrzést is tartottak, az esetek 61 százalékában kellett intézkedni, a bizonylatolásnak pedig 39 százalékuk nem tett eleget. – Az ellenőröket az éjszakában a rendőrök is segítették. Noha sehol sem bántották a revizorokat, hét alkalommal rendőrségi biztosítást kellett kérni – jegyezte meg a főosztályvezető. A revizorok 47 foglalkoztatót ellenőriztek; összesen 112 személyre vonatkozóan vettek fel jegyzőkönyvet, a helyszínen két emberről derült ki, hogy a foglalkoztatásuk nincs bejelentve, 43 esetben pedig az adóalannyal kell majd tisztázni az ügyet. A számla- és nyugtaadási kötelezettség sorozatos elmulasztása miatt az elkövetkező napokban hoznak határozatot 20 balatoni üzlet 6 napra, 4-nek 10 napra való bezárásáról, egynek pedig 20 napig kell beszüntetnie a tevékenységét.