A balatoni régióban az idei szezonban a bűncselekmények száma eddig két százalékkal csökkent a múlt év hasonló időszakához képest – közölte a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság Balatonalmádiban tartott szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Horváth Endre ezredes.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, a koordinációs bizottság vezetője utalt arra is, hogy a Balaton-parton júniusban és júliusban összesen 3500 bűncselekményt követtek el, s most is a vagyon elleni bűntettek a meghatározóak. A júliusi főszezonban a betörések száma 42 százalékkal, a gépkocsi lopásoké pedig 28 százalékkal csökkent az elmúlt évihez képest. Ugyanakkor 21 százalékkal több bejelentés érkezett autók feltöréséről.

Az ezredes szerint változatlanul az Audi és a Volkswagen gépkocsik a legkeresettebbek az autótolvajok körében, s a kocsikat az esetek nagy többségében zárt udvarokból vagy a strandok parkolóiból vitték el. Több nagy értékű autóban is benne találták az indítókulcsot a tolvajok. Június és július hónapban összesen 102 külföldi állampolgár kocsiját lopták el a balatoni településeken. Tavaly ugyanezen időszakban 140 autót vittek el a tolvajok. – A szezonban eddig a külföldiek sérelmére a tavalyinál 35 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el, az viszont figyelmeztető jel, hogy idén 52 százalékkal több külföldivel szemben kezdeményeztek eljárást a balatoni régióban – jelentette ki közbiztonsági koordinációs bizottság vezetője.

Elgondolkoztatónak nevezte ugyanakkor azt is, hogy a mostani szezon feléig már tízen fulladtak a Balatonba. Tavaly pedig egész évben hatan. Horváth Endre utalt arra is, hogy ezen a nyáron 110 vezényelt rendőrrel kevesebb szolgál a tóparton, mert a készenléti ezredtől érkezőket időközben visszavonták a fővárosba. – Idén először – kísérleti jelleggel – polgárőröket vontunk be a szolgálatba. Volt olyan nap, amikor 45-50 polgárőr járőrözött a nagyobb tóparti települések közterületein. Jelenlétük a polgármesterektől és a lakosságtól származó információk szerint jó hatással volt a közrendre -tájékoztatott Horváth Endre ezredes. A Balaton-parton a tavalyihoz képest csökkent – 17 százalékkal – a balesetek száma, ugyanakkor a halálos kimenetelűek száma 13 százalékkal emelkedett.